Thursday, January 28

bukan aku punya susu!

8 ribu komen
Title entry neh takde kaitan pon sebenarnya. Nak ceritanya kat kampus aku neh adalah sebijik gerai yang jual susu "First Dairy" - Segar Dari Ladang **tagline dia Untuk keterangan lanjut ko tanyelah si MamiMonster neh. Blog manusia neh penuh dgn cerita susu yang segar2 belaka.

Al-kisahnya, petang tadi aku pon belilah 2 bOtol **perisa original dgn jagung Kebetulan shortform untuk syarikat neh lebih kurang nama kawan aku si raksasa air. menggelepor dia xbg aku amek gambo tapi berjaya jugak aku melawannya sementalah aku adalah otromen tora.

Aku terperasan kat banner dia pasal kebaikkan susu neh tapi xsmpat baca abeh sbb dah petang. So aku tanya la kat my beloved Pakcik Google aku tuh. Rupanya website FIDAF neh under contruction lagik. Entah cane terkeluarlah pasal iklan projek ternakan lembu dan ayam organik. Lebih menariknya, lembu dan ayam mereka dipelihara dengan kaedah yang sangat-sangat istimewa. Menurut kata mereka laaa... **kat banner gerai susu tadi pon ada tertepek camtuh


Apa yang istimewanya? Haa.. itulah yang kita xtahu tu. Mereka kata, lelembu dan ayam2 mereka dijaga dengan terapi bacaan al-Qur’an hampir setiap hari **tak sure kaedah sama digunakan pihak FIDAF neh Tidak cukup dengan itu, lembu dan ayam mereka diberikan makaan dengan bentuk-bentuk makanan yang berlandaskan as-Sunnah. Iaitu seperti diberi makanan bercampur habbatus Sauda’, air mushaffa, dan air mineral yang dibacakan padanya al-Qur’an daripada surah-surah yang terpilih. **dah mcm Ustazah Norhayati plak aku neh

Aku hanya mampu tersenyum manis lagi sinis tanpa kumis **sebab aku pompan Bolehkah haiwan itu bertahan mendengarkan bacaan al-Qur’an sehingga hampir 24 jam sehari?! Yang aku faham, manusialah yang sepatutnya mendengar dan memahami al-Qur’an tersebut. Kerana al-Qur’an itu sendiri diturunkan untuk manusia, bukannya untuk haiwan. Tak pernah adanya sunnah yang mengajar bela lembu dan ayam dengan kaedah pelik camtuh! [Wallahu a'lam]

Sekalik lagi aku tersenyum manis+ sinis - kumis apabila membaca perenggan iklan seterusnya yang mana mereka menyatakan bahawa haiwan ternakan mereka diberi makan dengan ramuan2 sunnah cam bebahan seperti air yang dibacakan ayat-ayat suci al-Qur'an, habbatus Sauda', dan seumpamanya...

Apa kejadahnya haiwan tu diberi makanan yang cam tuh?!

Sepatutnya tuan dia lah yang patOtnya makan makanan tu. Itu bukannya untuk makanan haiwan ternakan. Kalau ikut sunnatullah, sebenarnya lembu-lembu secara fitrahnya mereka hanya memakan sumber dari rumput **tumbuhan ragut atau daun-daunan. Jika begitulah keadaannya, bermakna lembu yang dipelihara oleh Pak Long aku lebih menepati sunnah dan lebih natural **secara fitrah Ini kerana **tidak melebihi 20 patah pkataan hehe.. mereka diberi makanan dari sumber yang asli lagi segar berdasarkan kepada makanan rutin **fitrah mereka...

Aku terfikir 1 cadangan! Apakata kalau kita latih (ajarkan) lembu kita tu apabila hendak makan supaya mulakan dengan bismillah dan disudahi dengan alhamdulillah mcm lirik lagu Raihan tuh? ajar nyanyi terus pOn bagus gak, + grOup nasyid kat Malaysia neh.. Pastikan lelembu dan ayam2 anda sentiasa diajar untuk bersenam setiap hari agar musclenya menjadi mantap lagi berketak-ketak. Leh masOk Olimpik ke, Masum ke sbb kita pOn mmg kekurangan atlet bina badan & angkat berat. Setuju tak?! **kita usulkan nanti

P/S: dah abes 2 bOtol, takde plak aku rasa jadik genius ke, gagah perkasa macam badang ke, ada superpower even aku neh otromen tora.. urmmm
sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, January 26

entry spesel untuk adibah

8 ribu komen
Adibah yang aku perkatakan ini bukan kawan aku **baru nk kenal2 hati budi huhu.. bukan sedara aku **sedara Islam je.. bukan kakak aku, mak aku apatah lagik nenek aku **dah arwah pon, sedekah al-fatihah utk arwah. Adibah yang aku sebut2 ini antara blogger yang aku kenal masa aku merayap kat blog2 korang tadi. Al-kisahnya manusia ini telah mengadakan satu sayembara.. bukan puisi atau balas pantun, contest gambo2 macam Sis Ieda wat arituh. **Yg aku xsempat join sbb xde gambo yg seswai. So untuk meredakan nafsu aku yang meronta-ronta aku join contest manusia Adibah neh.

Mucho Gracias Adibah ^^
'Create
klik lah kalau korang nk join

Seperti yang dikehendaki, aku tepek skali sebijik gambo yang kununnya sarat dengan memori yang xdapat aku lupakan **syarat 1st kot Ekceli gambo neh terpilih dalam jutaan gambo aku **sebab aku neh giler gambo jugak, kat mana2 ade jew selit muke jelita aku neh smpai orang nek fedap + nyampah dgn aku huhu.. kerana tidak melebihi 10 patah perkataan. korang pikir la sendirik..

Neh nak cite lak al-kisahnya disebalik gambo neh. **syarat ke-2 neh.. Gambo neh di-snap taon lepas dalam discussion room kat library matrix aku. Masa neh tengah study week for final sem. So aku bajet wat discussion dgn dak2 class aku. Aku sebenarnya prefer study sendirik2 tapi dah orang ajak, xkan kite nk kedekut ilmu lak kan. Yang ade dikongsi, yg xde di-topup, baru ilmu berkat. **ceh sempat tazkirah lagik neh. Tapi itu bukan memori sebenarnya, cerita bermula sebelum gambo ini diambil. Apakah ceritanya? inilah aku nak bebelkan neh.

Tiga jam sebelumnya...

Aku sampai awal kat library dengan Dayah sbb nak booking room. Biasalah musim2 exam neh mmg full. Limit skali masuk just sejam je. Sementara tunggu member2 yang lain sampai, Dayah ajak cop room dulu, xnak bazir masa. So kitorang pon masuk la salah satu daripada room yang ada. Pintu room tuh xbkunci, mmg ternganga luas la. Dah jadik habit kot, bila aku masuk room aku akan terus tutup pintu. Kunun2 nak privacy la, tambah lak room ber-ekon. So kitorang lepak2 dlm room tuh sambil tunggu anak2 kerabat neh smpai. **xske btol menunggu, aku lmbt tape jgn org len lmbt

Cermin room neh mmg lutsinar, so dlm bp minit tuh nampak la anak2 kerabat 6 ekor tuh sampai dgn lenggang2 kangkung goreng, diorang ketuk2 la pintu. Nak soh tlog bukakkn pintu. FAKTA PENTING: room neh kedap bunyik, nama pon dlm library. Aku wat xtao la, bese la diorang neh ske wat lawak tenuk. ngade2 lak anak2 kerabat neh padahal aku xkunci pon pintu tuh. Dayah bangun la layan pe'el diorg.

Dayah : Wey, pintu xleh bukak neh. bak kunci..
Aku : Lor.. aku xkunci pon pintu tuh. ngade la, dah lewat neh. jangan main2 laa.. **bajet tegas neh
Dayah : Xleh jugak neh. Ko salah amek kunci ke?!

Aku dah start cuak, Dayah dah panik dah. Yang kat luar aku xtao apa cer.. nampak mulut diorg cakap2 tapi xdengar spatah haram pon. Henpon aku xde kedit, Dayah lak xbawak henpon. Adoyai bala apa lak pagi2 buta neh. Aku lak try godeh tombol pintu tuh, pulas ke kiri dan ke kanan. kunci tuh smpai nk bengkok dah, tangan dah sakit. Aku gilir2 pomen pintu tu dgn dayah. Yg kat luar try jgak godeh guna segala alatan dlm pensel case diorg.. dari pensel, pen, pmbaris, jangka lukis, eraser mmg xleh la. Masa tinggal 10minit, pintu still xleh bukak. Macam tunggu bom meletup rasanya. Last2 nak xnak terpaksa report kat librarian. Malu dah xkira, janji aku dapat kluar dari bilik durjana neh. Sampai librarian, orang ramai dah start jenguk2 kitorng. Normally kalau ada librarian gerak, mesti ada kesalahan besar dlm library tuh eg: curik buku or dating. Aku?! Just terkunci dalam discussion room yang bodoh neh!

Aku tengok, member aku explain something dengan librarian tuh. Aku dgn Dayah tunggu tindakan selanjutnya dgn penuh suspen. Kemudian, sampai abg technician **agak je, xtao pe jawatan dia kt sini bawak screwdriver dgn tukul besi. huhu.. orang ramai dah penuh kat luar macam tgok pertunjukkan sarkes. Abang tu plak godeh pintu, dicungkil2, diketuk2, dipomen dgn penuh semangat. Papan tanda " KEEP SILENT" dah xmcm xfuntion dah. At last.... pon xberhasil. punyalah degil pintu tersebut. Diorang gelak2 tgok kitorg yg kat dalam neh. Dayah dah pucat, aku da merah tahan malu. Kemudian kami berkomunikasi, dibatasi cermin lutsinar.

**ini dialog tanpa suara mcm citer Charlie Chaplin
Librarian : Pintu neh dah memang rosak sbb tuh la kitorang xkunci. Nape la gatal tangan gi tutop.
Aku : Pintu xleh bukak. kunci pon xleh pakai. **dah mcm ayam-itik, ckp len jwb len
Librarian : xde cara lain. korang terjun jela ikot tingkap kat blakang tuh.
Aku : blurr.. xpaham lawak diorang. yang kat luar gelak sakan mcm aku ni badut sarkes.
Librarian : Campak kunci ke luar.pintu neh boleh bukak dgn kunci dia je, xde master key. so carik la lubang mana2 utk keluarkan kunci. **kunci segumpal kot, mna ada celah. idea spe soh wat bilik kedap ceni!
P/S: Dialog librarian ini sumber daripada salah sorg member aku kat luar sbb aku xdengar spatah haram pon kat dalam tuh.

Aku dgn Dayah try jolok bwh pintu, xleh sbb mmg rapat dgn floor. Last2 ternampak celah antara lampu dlm n luar bilik tu, xde lubang lain dah, itulah 1-1nya cara. tapi masalah jugak sbb ia berisiko tinggi!
  • risiko kena renjatan elektrik
  • risiko melecur kena lampu yang panas
  • risiko luka kena zink kat lampu tuh
  • risiko jatuh masa nk campakkn kunci keluar
  • risiko yg xdapat dielakkan: malu teramat sangat + muka femes sbg mangsa bilik terkunci
Nak xnak, terpaksa jugak panjat kusi. Dayah dah nak nanges. Mana x dah sejam lebih kat dlm tuh. Aku la yg panjat sape lagik kan. Tebalkan muka, jawatan sbg seorang ketua blok dah xdipedulik. Dgn berhati-hati + berkarismanya, aku bjaya jugak keluarkan kunci tersbut & kami selamat! huhu.. ALHAMDULILLAH... kat luar?! mmg kena bahan gelak, orang yg xkenal jadik kenal. Librarian extend masa kitorg kepada sejam lagik. kesian.. huhu dalam cuak + malu yg xsudah tuh, kitorang still teruskan dscussion sprti yg dirancang demi perjuangan final exam.. **ekceli banyak lagik xcover kot huahua...

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, January 25

Hari Gila Aku... wuu~

14 ribu komen

Hari neh mmg macam dugaan aku lalui dr start kelas pagi tadi. Dengan mata sembabnye.. xckop tidow, assgment punya penangan **itulah dia akibat kijew last minit neh huhu..

Start kelas kol8 pagi tadi, pnyalah awal dtg.. huhu pecah rekod neh, b
ukan slalu ceni **wat its mean?! sampai2 depan lab, kunci lak.. terpaksa la masuk ikot pintu blakang, mcm men maze pulak. adoyai pagi2 dah kena eksesaih.. urm.. dah la assgment salah buat!
Tak habis stakat tu je, ada lagik...

Dalam lecture lak, mmg sangap abes la.. bape kali aku sedut angin. mata neh nek pedih menahan dari TERpejam.. Nak hilangkan nantok aku layan member aku borak smpai sir X (bukan nama sebenar) tegur: "u yg pkai bju biru tuh, nak cakap kat depan ke?!".. sume tercengang, aku slumber badak lagik coz lambat loading.. xpasan akulah manusia berbaju biru tersebut. 1st time sir X marah cm2, sorry kawan2~~
Lepas 4jam menahan nafsu mata ini dari terpejam, perut dah start berkaroke sakan.. akhirnya kelas utk sesi pagi tamat ^^.. dengar mcm gembira je kn, ingat merdeka da masa tu. mmg da berkira-kira nak qada' tidow kat bilik neh.. tiba-tiba **suspen neh... kitorg ditahan, oleh siapa?! tak lain and xbukan, Dr A (bukan nama sebenar).. Walawee ada lecture ganti lak.. kol12 tu kitorang dihambat ke kelas.. sob3 T_T

Tet.. Tet.. PUKUL 1... MERDEKA!
Berlari ke cafe neh,perut da pedih giler. Menapak jew kat cafe... orang ramai, lauk nak abes, kelas start pkol2... **sedih lagik T_T


IKLAN SURAT KABAR LAMA:


Naseb bek aku pompan huhu...

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, January 17

my brain going to die!

7 ribu komen

Compare and contrast essay?

i'm writing a compare and contrast essay on 2 chocolate business for my english class tomorrow.

**last mnutes work, indeed!

How many paragraphs? How long? maybe with 6-8 sentences for each paragraph? who's know..

i feel momentarily brain-dead and need some ideas for differences and similarities?!

help me plz,,,, **should slap me plz!

What could I write that could give me a good, strong start?


And remember - i'm not asking you to write my essay for me, I just need some ideas.. **desperate giler

P/S: punyelah skema, nk buang sume karat kat pale otak neh pasal essay.. huhu x_x

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Friday, January 15

hey, wat a big obstacle!

21 ribu komen
hari neh mmg aku stress!
sementalah aku masuk lewat kelas arini
**lewat sbb jln lenggang kangkung
so tpaksa dok blakang sket
kalau tak
row no2-3 mmg hak milik aku la
nak dok depan skali xleh
sbb nnt saket tengkok aku ngadap depan
apa masalah aku?!

A BIG BLOCKAGE HERE!
**maaf sahabat, aku curik2 amek gmbar pale ko
ia menghalang pemandangan aku
nek lenguh aku nk carik space kat celah2 rmbot beliau
tengok la
aku siap men hanset pon lectrer xpasan
siap leh amek2 gmbo lagik
nk focus kt depan mmg da xleh da
tapi aku suspek dgn dak neh
dy mmg jnis xkisah
org kutuk ke, ejek ke, perli ke
bkn kitorg jew, lectrer pon tumpg skaki
mmg klu dy xdtg kelas ley
cepat detect la
dgn muke kiut dy jawab:
"style neh, rmbot mahal!"
korok dy style! **balas aku dlm hati
nex time aku nk prepare gunting dlm beg aku
dok la depan aku lagik


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, January 12

Disampuk jin!

8 ribu komen

kenapalah dgn aku semalam?
mcm kena sampuk jin tidow
start 6ptg - 7 pagi tadi
13jam tuu
**seb bek tgh ABC huhu
ada la jugak tersedar 2-3x
sbb bunyik fon
rumet aku kejut
diorang pon risau kotaku tdow xbgon2
tah pengsan kew
koma kew
bkn under alcohol ea
i'm not & never b a drunker
mybe penat sgt
al-mklumlah kije mbukit utk 2-3mgu neh
tapi
alhamdulillah
ade gak pekdahnye
aku bgon awal
dpt bekpes
study sket2
xterlewat gi kelas
& yg plg penting
xnantok dlm kelas ^^

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, January 11

Bukan anak aku laa!

8 ribu komen
Ini selingan jew
rentetan aku holiday kat penang bulan lepas
mak cik aku tgh pantang masa tu
so budak neh bukan ank aku
title entry pon da tertulis kot
so jgn sebok2 nk tnye ank sape
sah2 la ak mcik aku
sbb dy yg pantang bukan aku

Nur Arissa Adni binti Hisyam Addli
**the little chubby msa neh bru sbulan

so budak neh scara xlgsong jdik sepupu aku
nk xnk pon tetap spupu aku jgak
smpai nk abeh pantang aku xegt2 nma bdk neh
bdk2 skunk bkn cm dlu
nma xnk dasat2
cam budak neh
slama neh dok pgl la alisya2
huhu arisa upenye

teserlah sifat keibuan aku masa neh huhu,,,
**akak dy mmg ske snap pix, slalu aku hangen sbb dy curik2 gune fon aku wat men game dgn snap pix perasan dy

Nak dijadikan cite
sbb mak dy dlm pntg
so aku la jdik nanny dy & kakak abangnye
over buas!
mcabar kreadibiliti aku sbg seorg yg pnyayang
nnti nex post aku cite sal diorg lak
citew kt sini leh jdik novel lak kang

P/S: ekceli aku nk join My Childhood Contest tapi aku sume kat uma.. sob3!
sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, January 10

Waarrghhh!!!

6 ribu komen
**AMARAN: orang sakit jantung dilarang keras utk mneruskan bacaan anda
WARRGGHHH!!!!
hehe.. jerit gak kew cm aku?


aku xde nk citew mende pon

even byk nk share
just entry yg ini
at least ade r dr xde kn


kat sini aku titipkan sekor dua
gambar yg aku jmp kat Pak Cik Google (PCG) aku
byk pix pelik2 & aneh2 blaka
xsgka PCG simpan mende2 ceni
ekceli aku seach pasal Nessie
**korang try la tnye PCG aku klu nk tao pemende Nessie neh






neh pix seko katok la
xkn M Rajoli lak kn
sedang ape?
cubaan merempit
mmg xde matlamat idop katok neh
helmet pon xpkai
apetah lagik tali pgg
dah sluar pon xpkai
**bogel la tuu huhu




neh lak tupai Halim Yazid
sedang bertinju **maybe
xpon kung fu
or silat Merantau indon,,,
yg pastinya
aku nk korg amek pengajaran
jgn menggunakn kekerasan sesama kita mcm tupai neh la,,,
**bila bangsa nk maju








haa,, ini aku xnak tanye
budak xskola pon leh jawab
just pikir sket
agak2 ade kew bgunan se-slim neh?
gune mesin sedut lemak
or hisap ganja?

**cane nk duduk tuu? nk msuk pon kene ngereng agaknya.. macam2 dunia skunk!










hehe,, i like diz pix
nmpk x lukisan bajet mahal kt dinding 2?
sebijik UFO
xtao la spe lukis, budak neh kew, cameraman or somebody else
mcm UFO 2 kuakn laser mcm Mr Bean hee
...
**tabik pada yg mngkap pix!




Ayam jantan men bola jantan
**bola sepak kan permainan jantan
aku rasa ni game MU vs Chelsea
hee,, konpem2 la Biru menang
tol x?





Persoalannya sekarang, bukan soh korang gelak smpai kua air mata & hingus **selekeh siot! aku nk wat survey la sket. Gambo yg mana korg percaya adalah real? just 1 pix jew sbb hanya 1 pix yg real dlm byk2 neh.. free edit, free copy, free blakon huhu **ade kew?

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Friday, January 8

Aku jatuh cinta,,, ^^

15 ribu komen
Kenderaan baru Perusahaan Otomobil Kedua (Perodua), Nautica - kenderaan jenis 4WD SUV neh adalah model pengganti utk Perodua Kembara yang menjadi hits sekitar 1999 dulu. Sekarang yg aku nmpk Kembara jdik kete promosi Digi jew, dah jarang orang pakai.




Produa Nautica

First time aku tengok foto-foto teaser kat laman web rasmi Produa Nautica aku jatuh cinta dgn lampu depan & bentuk keseluruhan kenderaan neh even tak jelas dan aku kata,”kereta ni boleh ganti kegilaan orang terhadap MyVi..” **aku sendirik dah jdik gila kot ng menatang neh..

MyVi memang segmen kenderaan yg berlainan tapi di’Malaysia yg ketandusan kete2 cool membuatkan apa saje jenis kenderaan keluaran tempatan yg keluar akan di’angkat sedaya upaya jadik kenderaan yg super cool. MyVi salah satu’nya yang berjaya tp sahabat 'beliau' Proton Savvy tak plak. Tapi still jugak ada orang pkai even xrmai. Proton Juara bukan kenderaan, ia sebuah kotak bergerak. **harap2 produa xsaman aku kuarkn statement ceni huhu...


Daihatsu Terios

TETAPI hari neh baru aku tahu, Perodua Nautica bukan rekabentuk asal hasil tangan jurutera Perodua. Kenderaan neh adalah 100% duplicate kepada Daihatsu Terios (yang baru) & Toyota Rush. **tiru a tuu.. Perodua Kembara dulu pon amek Daihatsu Terios sebagai asas. Utk Nautica, walaupun Perodua claim yg bumper depan Nautica adalah buatan Malaysia, apa maknanya jika overall part lain adalah design dr Jepun?


Toyota Rush

Jadi kesimpulannya, Perodua Nautica bukan kenderaan buatan Malaysia, ia kenderaan duplicate ataupon duplikasi **dlm bhasa melayu Malaysia.

Sampai point neh, aku sendirik tak paham nape proses ekonomi dunia sehingga memaksa 3 syarikat kenderaan yg berlainan buat 1 model yg 100% sama. Mercedes Benz & Brabus adalah contoh yang cukup berbeza. Brabus amek basic kenderaan asas Mercedes dan tune/upgrade menjadi lebih baik. Tak tahu la kalau merekabentuk bumper depan adalah terma lain utk Advance Automobile Tuning.

Jika nak bandingkan harga Toyota Rush dgn Nautica yg ada spesifikasi yg sama, Toyota Rush (RM85,000+) boleh dimiliki dgn harga yg lebih rendah compare dgn Nautica (RM89,000+). Jika aku jadik pembeli pon, aku akan lebih bangga memandu Toyota Rush berbanding Perodua. Persetankan semangat nasionalisme sbb kita skrg duduk dalam masyarakat yg menuntut macam2.

**nampak cam aku expert gegiler bab2 kete neh, PERINGATAN aku bkn mekanik or ank tokei kilang automotif. ekceli aku akan wat reseach utk something yg aku minat.dapat gak share ng korang.. ^^


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Thursday, January 7

Warrggghhh, wake up!

9 ribu komen

Pergh da lama xupdate,, huhu **again

===========================

lalala~
urm pe nak cite ek?,,,


fuh.. fuhh.. puihh!!!
tiup habuk kununnya, semak giler! da bp lma aq xnengoknya..

Sort of... erk, bla.. bla.. bla..

The author was too lazy to update it. But then, she suddenly came back.
Well... for the meantime...

****

Bla.. Bla.. Bla.. skali lagik
musti korang rindu gegiler ng aku tol x???

In case you're wondering, I'm pretty much still alive. peace ^^

===========================

P/S: copy paste jew dr sebelum neh pnye entry,,,
bapak la pemalasnye huahua,,,

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Ambisi Manusia Menyentuh Langit

0 ribu komen

**aku petik dari sorang blogger dari indonesia. xingat nak copy add dy huhu..

Sejak dahulu, manusia telah berlomba-lomba membangun bangunan yang besar dan megah. Tujuannya untuk berbagai macam. Ada yang sekedar pamer, untuk tempat agama, istana dan sebagainya. Sejak 5000 tahun yang silam, manusia telah memulai membangun banyak bangunan besar. Piramida Mesir tampak sebagai bangunan paling tinggi dan besar di dunia. Piramida yang berada di Giza, tepi barat Sungai Nil ini dibangun selama 20 tahun lamanya dan mempekerjakan 20.000 lebih budak. Piramida Mesir memiliki ketinggian lebih dari 139 meter. Namun seiring perkembangan zaman dan ditemukannya berbagai alat yang semakin memudahkan manusia membangun gedung dengan rangka baja pada abad ke 20, bangunan-bangunan baru yang lebih tinggi bermunculan. Pembangunan gedung tertinggi di dunia pada abad ke 20 dimulai dari kota New York. Empire State Building yang dibangun tahun 1931 menjadi pembuka dibangunnya gedung pencakar langit di dunia. Empire State Building dibangun dengan ketinggian 381 meter dan saat itu banyak menarik perhatian dunia. Kemudian, masih di New York, World Trade Center dibangun. Menara kembar ini memiliki tinggi 417 meter dan 415 meter. Bangunan ini menjadi bangunan tertinggi di dunia sejak selesai dibangun hingga pada tahun 1974 dimana gedung Sears Tower yang berdiri di Chicago selesai dibangun.World Trade Center kemudian hancur pada tanggal 11 September 2001 akibat serangan 11 September. Sears Tower yang dibangun pada tahun 1974 di Chicago memiliki ketinggian 442 meter. Apabila dihitung dengan antenanya, tingginya melebihi Taipei 101 yaitu berukuran 527 m. Sampai tahun 1992, tampaknya hanya Amerika Serikat yang memonopoli pembangunan gedung tertinggi di dunia. Namun pada tahun 1992, Hong Kong mencoba menghilangkan anggapan tersebut dengan membangun gedung Central Plaza. Gedung ini dibangun dengan tinggi 1.227 kaki atau 374 meter dan tidak lebih tinggi dibandingkan Sears Tower. Central Plaza juga merupakan gedung gereja paling tinggi di dunia. China juga mulai merambah pembangunan gedung pencakar langit dengan membangun Shun Hing Square di Shenzhen. Shun Hing Square yang menjulang hingga ketinggian 384 meter, selesai dibangun pada 1996, hingga sekarang tercatat sebagai bangunan baja tertinggi di Cina. Sejak saat Shun Hing Square di China selesai dibangun, China terus membangun gedung pencakar langit serupa. Di Guanzhou, China mendirikan pencakar langit barunya dengan membangun Citic Plaza berketinggian 391 meter. Gedung ini selesai dibangun tahun 1997. Pada tahun 1998, China juga mendirikan Jin Mao Tower dengan ketinggian 421 meter. Karena bangunan berdiri di atas jalan, menjadikan menara Jin Mao sebagai objek observasi terbesar dan tertinggi di Cina. Menara ini berselisih 21 meter dengan Sears Tower. Akhirnya pada tahun 1998, kedudukan sebagai pencakar langit tertinggi benar-benar berpindah ke Asia. Di Malaysia, Menara kembar Petronas yang berdiri di Kuala Lumpur menjadi gedung tertinggi di dunia. Petronas mengungguli Sears Tower tanpa antena setinggi 10 meter. Selama lima tahun, Menara Petronas memegang predikat sebagai menara tertinggi di dunia serta menara kembar tertinggi di dunia. Pada tahun 2003, predikat bangunan tertinggi berpindah ke gedung Taipei 101 yang berdiri di Taipei. Dengan tinggi 509 meter, gedung Taipei 101 menjadi gedung tertinggi di dunia hingga hari ini. Hingga saat ini, masih banyak negara yang bernafsu membangun gedung tertinggi di dunia. Di Mekah direncanakan akan dibangun mall dan hotel tertinggi di dunia. Di Dubai, Uni Emirat Arab sedang membangun Burj Dubai dengan ketinggian yang direncanakan lebih dari 800 meter. Dengan melibatkan 20.000 pekerja Burj Dubai nantinya akan menjadi apartemen dan mall terbesar di dunia. Selain Burj Dubai ini, pemerintah Uni Emirat Arab berencana membangun lebih banyak lagi gedung pencakar langit yang direncanakan lebih tinggi daripada Taipei 101 seperti Burj al Alam dan Centrepiece Tower. Indonesia kapan lagi?
Soalan aku: Malaysia tak teringin ke?

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...