Friday, December 30

Segmen: Blogwalking & Follow by Tintan

15 ribu komen
Segmen ini dibawa khas oleh Dak Tintan.
Pekdah apa kau join?
Bukan dah lama kau stalker follow beliau ke?
Urm.. sesaja mungkin.
Nak bagi Dak Tintan rasa howtsetuff
Aku nengok macam takde orang join je segmen dia.
So aku pulak orangnya baik hati.
Aku taknak dia sedih segmen tak laku.
Bagi support la orang dah bikin segmen pepenat an.
Ini kalau Dak Tintan baca mesti terharu berhingus-hingus baca.
*Dak Tintan senyum sinis*
HAHAHAHAHA
Guwa selalu support lu beb.
*bodek*


 Expired Date:31/12/2011 at 8.00 PM
Korang nak join segmen ini jugak?
Syarat-syaratnya:
1. Buat entry bertajuk Segmen: Blogwalking and Follow by Tintan 
DONE! 
2. Copy banner tak comel (setuju!) tu dan backlink kan ke entry ni
DONE! 
3. Follow  blog Tintan. *tak wajib katanya
Dah lama pun sampai rasa nak unfollow. Kiddin' 
4. Tag beberapa kawan,tak kesahlah berapa banyak pun 
NONE! Taknak tag pun takpe katanya. 
5. Hantar URL entry dekat entry ni.
On the way. *5 minutes later ..
DONE!

Untuk gosip yang lebih hangat, klik [LINK.1] [LINK.2] [LINK.3]


P/S: Satu malam, dua segmen. Gomo boh, peace (^.^)V


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Segment Strawberry Maneh

4 ribu komen

Segment Strawberry Maneh  ini ditaja sepenuhnya oleh
NOR SHARUL ATIKAH BT NOR AZLAN 
hamboi kemain fullname letak
kopipes daripada belog beliau jugak
Katanya:


"segment ne sha buat sebab nak tolong 
bloggers yang follower x ramai,
sambil2 tu boleh kenal2 dan tambah kawan2"


Makanya terjadilah segmen ini
segment ini dak Sha buat 5 hari sahaja.
LIMA HARI
esok hari terakhir untuk join
Kata dak Sha lagi:


"harap2 ramai la bagi sokongan dekat sha :)"


Aku sebagai belogger yang tidak seberapa followernya
moleklah rasanya join segmen ini
suka-suka
hilang sedikit tension study week
saya bukan blogger yang kejar kepopularitian
follower itu satu bonus
I love to be friend to anyone


Tanda sokongan aku kepada blogger seperti dak Sha
Jom cekidaut syarat penyertaan
Segment Strawberry Maneh



1) buat entry tajuk : segment strawberry maneh 
 DONE!
2) letak banner ne then linkkan ke blog sha
 DONE!
3) share sikit apa azam korang untuk tahun 2012
4) tag sorang pun xpe dah, lagi banyak lagi bagus.
5) nak follow blog sha @ tak ikut suke korang, sha xpaksa. 
Dah lama follow.. (2 hari lepas) *chuckle* 
5) dah siap letak link kat comment okey :)
 On the way. Ehee ..


Untuk gosip yang lebih hangat, klik [LINK.1] [LINK.2] [LINK.3]

P/S: Tag itu meaningless. Whoever nak join segmen ini, joinlah tanda sokongan anda kepada Sha. Peace.. (^.^)V
sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Thursday, December 29

Film Review: Ombak Rindu

27 ribu komen
Kebanyakkan kita dengar orang keluar panggung Ombak Rindu,
kompen keluar dengan mata bengkak beserta hingus hijau kering.
Sedih katanya
Ini adalah pandangan seorang penonton Ombak Rindu versi download.

10 babak lawak pecah punggung dalam Ombak Rindu.

#10
Lakonan Julia Ziegler yang tiada motif.
Part kat kebun teh tu kesian sangat.
Kawan tu tak sempat habis dialog, dah move scene lain.


#9
Impression muka Mila lakonan Teja Lisa Surihani.
Anda yang pernah menonton perasan tak?
Muka Mila macam over acting.
Sampai babak nak mintak cerai pun muka tension.
HAHAHAHA
Lisa pun nampak tak cantik dalam movie ni.
Kenapa ek?


#8
Ini aku nak snapshot sikit.

Pakaian Izzah lakonan Teja Maya Karin.
Apalah ke buruk ngat aih.
Nak tunjuk kampung ke kolot neh?
Macam tak pernah pakai tudung. (memey pom)
Budak sekolah rendah pun pakai lagi kemas kot.
Pakai mak andam nyah lettew.
Rosak! *sigh*

#7
HAHAHAHAHA
Ini sangat LOL.
Dah menumpang kereta orang tu.
Dah kenapanya dibawak sekali kucing tepi jalan?
Nasib baik kucing, kalau jumpa ayam ke itik ke biawak tepi jalan
Mahunya dibawak sekali. Haghaammmm.

#6
Kalau rabun/buta huruf, sila picit atas gambar utk tumbesaran sihat.
"Letaklah nama Lolly ke, Polly ke, Sally ke.."
Muka taknak serius lagi ke?
HAHAHAHAHA
Banyak-banyak benda, kucing jugak jadi bahan utk berbual.
Nasib baik part lepas tu agak romantis.

#5
Tengok snapshot pun dah gelak kot.
Apa motif makcik neh pakai sebegitu fancy dengan mekap yang sangat meriah?
Ini tak lain, pengaruh Datin Rosmah lettew.
Kalau aku, tak ngaku mak dah.
SPOIL!

***
Ongbak Windoo The Comic
By: Teja Al-Ahmed

"Wahai lelaki, sesungguhnya tiada wanita yang sanggup berkongsi kekasih hatinya dengan wanita lain."

***
#4
Snapshot lagi. Scene santek ngat aih.
Serius sakit perut weh tengok movie ni.
Part neh buat aku teringat zaman kecik-kecik.
Dulu an kalau bonceng basikal, mesti yang depan suruh kangkang leluas.
Katanya takut tersepit kaki celah tayar/ rantai.
Is it the same w/ the scene?
HAHAHAHAHAHA 
Hilang macho Aaron Aziz aku.

#3
HAHAHAHAHA
Okay gelak dulu sebelum review.
Aku rasa kelakarlah gaya Pakcik Dollah dengan Mail lari.
Tak reti nak explain, korang tengok sendirilah.
(sambung gelak lagi)

#2
Time Haris accident rasanya dalam hutan rimba.
Dah mana pulak muncul makcik-makcik tu semua?
Siap gendong anak kecik paling tak tahan tu.
Apakah mereka ini yang memandu lori tersebut?
Atau majlis mesyuarat tingkap tengah carik port baru?
Oh, orang Asli yang sedang menunggu bas untuk ke Pekan kot.
Wallahualam.

#1
HAHAHAHAHAHA
Ini paling tersangat LOL amat okeh.
(tatabahasa hancuss)
Muka Haris paling taboleh belah kot.
Muka pasrah giler kena ***** dengan Mila.
Sampai part neh aku bahan gelak sampai senak perut.
Siap pause 5 minit.
HAHAHAHA
Tapi itulah lelaki, kata tak suka tak cinta.
Malam pertama layan juga. Puii!

***

Pelakon terbaik jatuh kepada ..
.
.
.
.
.
Tadaa!
Pakcik Dollah
Time dia reveal semua tu aku rasa ada feel sikit.
Bergenanglah sedikit air mata uh.
Aku rasa pakcik ni lah yg berjaya membawa aku
masuk dalam mood yang sepatutnya.
Kalau tak duk bahan gelak je aku tengok filem ni.

Babak favourite aku jatuh kepada ..
.
.
.
.
Tadaa!
Mail dan Mila Seha
Sweet ngat aihh . *berangan*

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, December 28

Wordless Wednesday #17

6 ribu komen


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Goodbye 2011, Hello 2012

2 ribu komen
Few days to go, and New Year 2012 will be here. With the advent of new year, a new era begins and with it comes new hopes and new possibilities. Every year teaches us some of life's most important lessons, and with that learning we put our step forward into the new year.

Perghh.. speaking! Actually .. erk Sebenarnya bila kita sebut tentang tahun baru,tidak kisah tahun baru Hijrah atau tahun baru Masihi, pastinya perkataan yang paling sinonim ialah Azam Tahun Baru. Ahaa apa pulak azam tahun 2012 aku ye?

First Wishes: I wish I can do well in final exam on 3th and 9th January, and finish up my final year project (PSM), EXCELLENTLY ..

Dua paper jeke? Yup, gap-nya boleh prepare kenduri kot, seminggu serba satu. Huhu .. So '3D Modelling' please be nice to me. You too 'Modeling & Simulation'! Paper modeling saja? Haa yelah, habis exam boleh jadi supermodel. Kiddin' 

And you the Examiner, would you mind not looking at my paper while I'm answering the paper? Sincerely, it feels awkward bila tengah aku gigih memerah idea cari ayat nak goreng adalah mata² examiner yang nak nengok. Part paling tak boleh blah tu, lepas tengok jawapan kita dia boleh senyum sinis. Perghhh.. 

My first prototype.
Untuk Projek Sarjana Muda (PSM), diharapkan berjalan dengan lancar dan EXCELLENTLY going.. Insyallah. Projek apa kau buat? Tak payah la tawu. Tekanan mulai terasa. Bahang kehangatan tu tak payah cakaplah, tetiap minggu berhempas pulas. So wishing my luck for my PSM1 presentation on this 18th. Pffff .. nebes siot. Praying for me okay.

Second Wishes: I wish that Mark Zukerbergh can change back Facebook Timeline to the layout-Facebook-should-be.

Khabar angin mengatakan Facebook Timeline wajib untuk semua user start 23hb lepas. Alhamdulillah layout fb aku masih yang lama. Serius layout timeline sangat buruk. Bagi aku hilang identiti Facebook sebenar. Apakejadahnya ntah tukar sampai sebegitu drastik.. Dah macam Tmblr kacuk Myspace aku tengok. Ini pendapat aku. Pada yang dah pakai or TER-pakai fb timeline tu, mungkin ada pendapat yg berbeza.

And the last but not least ..

Third Wishes: I wish I will found my Prince Charming. (gatai noh!)

Sekarang musim orang kawin. Di fesbuk pun, sana sini orang haplod gambo kawen. Aku? Kawen? Urmm .. I haven't met my Mr. Right yet. But I have met Mr. Fake, Mr. Rude, Mr. Wrong and Mr. Player. Poor me right? Huhu.. Sokay, mungkin jodohku di 2012. Siapa tahukan? :)

Jangan biarkan nafsu menguasai diri anda. Goodluck uolls.

P/S: I wish I could forget you like I forget everything I've studied before an exam. (Eh macam biasa je)


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, December 27

Ku makan buahnya. Eh!

0 ribu komen
Celik mata pagi tadi, mencekik buah sampai ke petang. Naik mabuk rasa. Mana tak, dari pagi asyik mencekik buah je. Kenyang buah aku harini. Mana datang buah-buah ni semua? Opkos bukan dari langit. Dusun? Aha tepat sekali tapi bukan dusun aku. Semalam tengah malam rumet aku balik bawak hempat plastik besar buah-buahan. Tak banyak pun, tiga jenis buah je.


Ini buah dokong. *katanya*
Bergaduh sesama rumet pasal nama buah ni. Yang sorang kata dokong, sorang lagi kata langsat, sorang tu pulak kata rambai, yang aku kata duku. Last-last yang menang dokong sebabnya dia yang bawak buah ni. So redha jelah. Yang penting dapat makan. Sedap. Manis kot. Tapi aku tak suka sangat buah ni.


Ini campur-campur seplastik besar rambutan pulasan dengan manggis. Pulasan tu rasanya sama je macam rambutan cuma bau dia lain sket. Eh yeke? Hee .. Kulit dia pun keras dan tebal sikit. Apa yang bagus pulasan, kalau makan banyak-banyak tak sakit tekak macam rambutan. Manggis pula dalam baso kelate Mak Jemah oyak, oghe kelate panggil Woh Seto. Yoloh eh? Aku paling banyak mencekik buah manggis sebab jarang jumpa. Nak beli mahal kot. Huhu ..

Isi gebu dengan jus yang manis-manis masam. Perghhhh
And all time favourite.
.
.
.
.
.
.
.
Senang dikupas.
.
.
.
.
.
.
.
Berbulu keras. 
*jangan kuning*
.
.
.
.
.
.
.
Berwarna merah saga.
.
.
.
.
.
.
.
Manis berlemak macam aku.
.
.
.
.
.
.
.
PULASAN!

Aku lagi suka buah-buahan kampung daripada buah-buah orang kaya macam strawberi, orange, kiwi etc. Teringat zaman kecik-kecik panjat-panjat pokok time musim buah. Feberet pokok jambu dengan rambutan. Sampai kena kejar dengan tuan pokok paling tak tahan tu. Hehehe.. memori budak nakal.



sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, December 26

Lagi Kisah Gay Melayu Kahwin Di Luar Negara

4 ribu komen
Lepas kisah Ariff Alfian Rosli dengan bertanjak kahwin di Dublin bersama jejaka bernama Jonathan, sekali lagi, seorang lelaki melayu islam siap bersamping dan bersongkok bagai berkahwin dengan lelaki Greece di Greece la opkos.

Sumber: Facebook
So it happened again huh? Tak tahu la nak cakap macam mane sebab I am not there to judge and siapa aku nak judge mereka ini. Aku pun belum tentu baik lagi. Tapi kadang-kadang orang Malaysia ni terlalu takut dengan ‘gay’ iaitu lelaki dengan lelaki. Tidak kah mereka perasan di Malaysia ni, golongan pengkid dan lesbian lagi daring dari gay di Malaysia. Tengok cerita Aku Bukan Tomboy pun aku dah kembang² tekak kot.


Tak pernah lagi aku perasan, gay couple bercium sakan dan berpeluk sakan di public. Tengok pengkid dan lesbian, mereka bukan saja berpegang tangan di public, berpeluk , bercium pun ada. Siyes pernah nampak LIVE depan mata. Geli dowh tapi siapa yang difocuskan? Gay jugak..


Suka dialog Harry (Shaheizy Sam) dalam satu babak, 

"Kalau korang jadi kawenlah katakan, jemput²lah. Aku boleh tolong dapatkan Baby kau ni zuriat. Jangankan Baby kau, dengan kau² sekali aku boleh bagi zuriat

HAHA Comel la Sam ni. Geram aku. :D Erk .. ehemm. Anyway berbalik kepada gambar di atas, di khabarkan, mereka sudah berkahwin sebelum kes Ariff Alfian Rosli dan surprisingly it remains unknown la. Tak tau sape mereka itu dan banyak sumber pun tak pasti dengan maklumat mereka. So I have nothing to say about it. Nanti takut tertabur fitnah pulak. Nauzubillah.


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, December 19

gara-gara gay

3 ribu komen
picit atas gambar untuk tumbesaran sihat.
Sakai. Itulah seburuk-buruk perkataan yang mampu aku ucapkan. Gara² entri Big Gay Wedding Project: Jonathan and Ariff , the blog at slpmeplz dot belogsiput dot kom has been removed by hacker. Bengong mu! Elok bagi makan pedigree je manusia cenggini.

Then aku investigate adepehal dengan belog aku ni. Check² email, then terbukti ada yang cuba meng-hek hak tuii puihh aku. Syiallan ya kamu! Banyak giler email yang sent atas account aku. Antaranya ...

Kalau korang dapat email bebukan atas nama aku or akaun aku, abaikan. Email inbox pun aku jarang bukak kot. Sekarang dah canggih, tak main email² ni. Skype boleh, Facebook pun boleh. Ni lagi, kalau tengok dalam spam mailbox uh, macam² ada. Cekidaut!


p/s: taboleh imagine produk seks itu apa, selain condom. #noob

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Saturday, December 17

aku, nescafe dan cermin

7 ribu komen
Monink uolss ..
Awalnya bangun? Itulah. Entah kenapa aku tak dapat tidur 2-3 hari kebelakangan neh. Caffeine side effects maybe.  Mencekik neskepi tetiap hari tak kire siang malam, mana mahu tidurnya. I need to stay up for finish up .. erk obesi sangat. Stay up nak siapkan esaimen ngan project menggunung ni adoinyer pun. #sigh

my all time favourite #wajibminum
Then terfikir.. setiap pagi sesudah subuh apa yang aku buat. Gosok gigi Basuh muka Mandi Berak Sikat rambut. YES, SIKAT RAMBUT! Celik je bijik mata, sikat yang pertama aku carik. Jangan tanya kenapa. Memang dah habit sejak azali. 


Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana telah mengurniakan aku dgn rupa dan fizikal yang sempurna. Segala yang dijadikan-Nya pasti ada kelemahan atau hikmat di sebalik kejadian itu. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa bersyukur kerana walaupun pada mata manusia, kita tak lah secantik mana tapi hanya iman di hati yang dinilai oleh-Nya. 

Baca doa melihat cermin setiap kali ingin bersolek dan diikuti dengan selawat ke atas Nabi S.A.W. sebanyak 3 kali.

Allahuma kama hassanta khalqii fahassin khuluqii

Bacalah doa-doa yang diajarkan oleh Rasulullah semoga membantu kita menemui kebaikan didunia dan akhirat. Selamat berdoa dan beramal. #zzz


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Friday, December 16

Big Gay Wedding Project: Jonathan and Ariff

20 ribu komen
AMARAN KERAS: Entri ... dalam botol ini tidak sesuai untuk bacaan budak sekolah termasuk yang belum habis STPM dan ibu mengandung, takut terkenan baby dalam kandungan.

Satu kenyataan dan gambar yang dihantar ke Twitter oleh Aysha Ridzuan telah mencetuskan kontroversi kerana mendedahkan seorang pelajar Malaysia tajaan PETRONAS yang telah berkahwin.

Upacara sarung cincin kononnya. -.-
Berkahwin bukan masalah, tetapi Ariff Alfian Rosli telah pun berkahwin dengan seorang lelaki yang dikhabarkan bernama Jonathan di Dublin, Ireland. Ariff Alfian Rosli yang sedang belajar di University College Dublin sebelum ini telah dikhabarkan hilang oleh ahli keluarga. Hilang dalam dunia gay.

.
.
.
Siapkan baldi untuk meneruskan pembacaan anda!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"You May Now Kiss the Bride" ew jijik dowh!

Sumber: Rotikaya

Nak kata bengap, student tajaan Petronas sampai obesi. Nak kata takda agama, tak tawu adat, aku yakin family dia semua origin Melayu Islam. Tiada rasa belas kasihankah kau kepada keluargamu, Ariff? 

Masya-Allah, beristigfar panjang saja yang mampu. Manusia akhir zaman. Budaya Melayu dihina di negara orang, agama Islam? Tak usah cakaplah. Lu fikirlah sendiri.

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, December 14

Wordless Wednesday #16

2 ribu komen

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, December 7

Wordless Wednesday #15

1 ribu komen
#np Someone Like You -Adele

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, December 5

'How to print screen?' edisi Bahasa Melayu

0 ribu komen
Print screen atau cetak skrin adalah salah satu cara mudah utk copy page website selain download image. Yang dah tawu tu mesti common dah dengan step button [PrtSc Sysrq]. Tapi aku tawu, masih ada diluar sana yang tak tahu mcm mana nak printscreen. 
picit atas gambar untuk tumbesaran sihat dan kuat
Bila Aku terbaca post diatas, terasa bertanggungjwb utk aku share ilmu yg tak seberapa ini disini. Bagus tak aku? ekeke Ekceli banyak caranya. Kat tenet pun banyak software² untuk print screen ni tapi gigih sangat nak install bagai. So aku  aku titipkan disini beberapa cara yang biasa orang pakai.

PRINT SCREEN VIA PAINT
Bahannya adalah sepapan keyboard. Kalau kau nak
1. Print keseluruhan screen desktop, picit 
  • [PrtSc Sysrq] + [Ctrl] ATAU
  • [PrtSc Sysrq] + [Shift] ATAU
  • [PrtSc Sysrq] + [Caps Lock] ATAU
  • [PrtSc Sysrq] + [Tab] ATAU
  • [PrtSc Sysrq] sahaja. :D HAHAHA
Ceit, kenapa tak cakap semua button atas keyboard + [PrtSc Sysrq] ? Kadang² tekan [PrtSc Sysrq] saja pun tak jadi, so aku bagi la altenative way-nya. Ingat aku suka² nak trolling kau ke?

2. Print window sahaja, picit [PrtSc Sysrq] + [Alt]

Pastu aktiviti paste, edit dan crop dilakukan kat Paint. Paint pun tak tawu kat mana?! Hamboi kronik naw level buta IT kau tuh. Kau refer step² seterusnya kat belog² berikut:
Sama je stepnya, so watpe aku nak buang masa dan tebiat wat keje 2x. Kalau still tak puas hati or tak paham, boleh google tempat lain. Yang hensem kacak bergaya boleh tanya aku direct via phone. 

"Alah lecehlah weh. Jari aku tak sampai nak picit button [PrtSc Sysrq].."

"Alamak keyboard aku rosak la. Semalam main gem Sally's Spa habis tercabut semua button."

Pulak.. -.- Sokay, ada cara lain.

PRINT SCREEN VIA PHOTOSCAPE
Untuk step ini, refer belog ciktom gadis tomato. Aku pun tapenah pakai cara ni.

"Takde Photoscape, Window Media Player adalah."

Pergilah install dodol. -.-

"Erk, malas nak install Photoscape boleh? Local Disk aku dah merah, tunggu masa format je.."

Sokay, ada cara lagi senang. 

PRINT SCREEN VIA GOOGLE CHROME
Kalau kau suka guna Google Chrome, kau install extionsion dia kat link Awesome Screenshot ini. Ini dulu aku pernah la pakai kejap. Lagi senang daripada 2 cara diatas.

"Aku tak paham la yg Google Chrome tu. Dia speaking, bajet MUET ben sik lettew."

"Kalau aku pakai Mozilla MusangApi camna?"

Hamboi, memacam alasan. Untunglah aku nak ajar. Yang diatas ini cara biasa orang pakai. Ada lagi cara lagi-lagi mudah.

PRINT SCREEN VIA SNIPPING TOOL
Haa.. ini the best of the best. Tak pernah dengar dan tak pernah hambek tawu kan? Kacang dalam botol je ni. Start >> All Programs >> Accessories >> Snipping Tool. Tak pun pergi kat  ruang 'Search program and files' tu then taip je 'Snipping Tool'.
as easy as crop and save
Ooooo baru tawu. :D Dah tawu tu jangan pulak disalah guna. Selamat beramal.


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, December 4

Tips kulit cantik bak Lisa Surihani

9 ribu komen
Ignore title entri. Kau bajet aku ni pengasas produk kecantikan Natasya ke hape nak bagi kau tips kulit cantik bak Lisa Surihani?! Puii ..

Arghhhhhhhhh aku tension! Stress! Tension lagi! Kemudian stress pulak! Jerawat mula tumbuh bak cendawan selepas hujan kat muka aku, gila. Warghhhhhhh ni yang rasa nak makan nasik neh. Kebulur memikirkan masalah itu ini, tambah pulak jerawat batu-bata. Sakit gila, gila! 

Ye, aku tawu jerawat tak membunuh. Bukan boleh mati pun, kencing lawas je seperti biasa, berak pun lancar. Ye, memang aku tawu itu tapi kau tak tawu rasa sakit berjerawat batu. Ni bukan jerawat-jerawat manja yang tumbuh pagi, malam hilang. JERAWAT PUAKA NI SAKIT MACAM PUAKA DOWH.

"Kau pegi arh jengah New York skin care, setel!" Hamboi, memang aku ada sugar dedi yang bela la kan.

Bila tengok cermin je gedik miang jari-jemari nak picit² urut² jerawat uh. Tapi an jerawat ke tak jerawat ke, urm .. muka aku ni boleh tahan la jugak lawanya. Aku bersyukur diatas nikmat kurniaan-Mu Ya Allah. #ikhlas

Actually aku takde la kisah sangat pasal kecantikan wajah. Jerawat muka aku ni pun tumbuh ikut musim, tapi yang tak sedapnya bila ...

picit atas gambo untuk kesihatan mata anda
Arghhh segan siot jerawat batu-bata aku kena tegur. Nasib baik bukan jantan yang tegur. Haisyhh, demm ngat rasa .. Bukan ku pinta ia tumbuh disitu. #sedey Lalu sekencang angin La Nina aku meng-google 'Tips Kulit Licin Macam Artis Korea'. Mana tahu membantu, tapi ...

Erk, hagham jadah apakah ini?! =.=
Sokay, biarlah nak berjerawat ke hape pun asal hati baik. Dalam hati ada Disneyland juga. HAHA #ayatpenyedaphati Maaf jika ayat² dalam entri ini macam orang PMS hari pertama.

p/s: Teringin nak kulit putih gebu suci murni macam troll face retis K-Pop. #harapantinggalharapan

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Friday, December 2

aku punya rumet yang sangat baik

6 ribu komen
Perghh terasa tidur dalam oven. Homaigod, 1.30PM?! Patutlah. Nasib baik takde kelas rini. Arghhhh *geliat* .. Bilik kosong. Urm mana para rumet aku semua? Tenyeh² mata. Kriukkk .. bunyi kentut pintu. Yeyeh, Jemah balik.

"Haa baru bangun? Ini aku belikan nasi ayam dengan neslo. Sila mencekik.."

"Eh baiknya belikan aku makanan?" Tanya aku dengan suara serak² romantik lepas bangun tidur.

"Alah dah alang² aku pergi makan tadi. Bangun mandi! Anak dara apa bangun tengahari"

Wah macam Puteri Gunung Ledang rasanya. Bangun tidur dah ada orang hadapkan makanan. Lepas guling² sebarang dua guling, aku gagahkan juga diri hangkut towel menuju ke shower.

Selesai menyumbangkan 3-4 buah lagu ciptaan beberapa komposer terkenal di bilik mandi, siap² solat makan bagai aku mula meng-online-kan diri. Perghhh menggunung homwek neh. Mana nak mula dulu ni? Oke, hapdet fesbuk. LOL

Tengah syok baca troll face comic yg tak berpekdah tu..
picit atas gambar untuk kebaikan mata anda
Maaf lukisan buruk - Pendidikan seni failure. "Pehal lukis gambar freehair?" Dalam bilik nak bertudung litup bajet boleh masuk Ustazah Pilihan ke? "Erkk .. tu pehal pulak rambut Jemah kaler Oren, rambut kau kaler Kelabu taik hanjeng?" Eh, pedulik hapenyer aku nak letak kaler apa hatta kaler biru anjing laut sekalipun. Kau hado?

Moral of the story: Jangan mudah terpedaya dan percaya segala kebaikan orang secara tetiba kerana kebaikan secara tetiba ini boleh meragut kebahagiaan anda dalam sekelip mata.ppppfffffffft -.-"

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, November 23

Wordless Wednesday #14

2 ribu komen
Alolo tomey tomey iye ..
||
||
Make over begins ..
||
||
urmmm ..
||
||
Heeyah .. Heeyah
||
||
then
||
||
Tadaa!
||
V

Semangat Harimau Malaya. Ghaumm!

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Friday, November 18

aku, hari jadi dan kek pisang

4 ribu komen
Sambungan dari entri ini. Sebab apa aku cakap besdei aku tahun ni tak best? Manalah aku tahu. Hahaha kiddin. #Lawak lettew konon. Alah seloroh sikit pun taboley, orang saje je :P

Biar aku ceritakan apa yang terjadi pada malam kejadian. Kisahnya bermula ...

Petang 3 November itu aku ngan kawan aku menunggu bas Rahimah Alamaya (bukan nama sebenar) untuk ke Kuantan. Tunggu, punya tungu, punya tunggu lebih 2 jam bas tak muncul² jugak. Yang aku nak hangin gila babi time tu, before that kitorang dah siap call syarikat bas tu tanya masuk ke tak Yuempi. Pakcik jaga kaunter tu dengan penuh yakin dan konfiden cakap masuk. Grrr .. patut kasi rejam dengan batu je manusia camni. PENTIPU!

Nak magrib tu kitorang blah mencekik kat cafe sebab kebuluran tak makan dari pagi. Perut lapar memang rasa macam nak makan orang je rasanya. Serba serbi nak naik hangen. Nasib baik bas pukul8.30, so aku amik keputusan naik kat simpang Yuempi jela. Mesti korang pelik, pekejadah kau susah payah pegi Kuantan sana kalau boleh naik kat simpang Yuempi? Urm aku ada alasan yang tersendiri. HAHAHA #annoying

Oke dipendekkan cerita, Alhamdulillah aku selamat naik bas untuk pulang bercuti raya bersama keluarga terchenta. Johor Bahru, piss yo! here I come! Dalam bas, biasalah aku layan diri dengan mp3 dan terus krohh² .. 

Tetiba peha aku bergetar. Hempon vibrate. Dalam bas memang aku silent hempon, macam naik flight pulak kan. HAHA Segan kot hempon bunyi dalam bas yang senyap. Nanti sume orang tengok. Yeah, dapat sms! 3 sms .. aku tersenyum. 
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
Lepas tu sampai lagi beberapa sms. Call pun ada. Haa jeng .. jeng .. jeng. Mesti dalam kepala hotak korang "Pakwe lettew" AKU SINGLE HOKAY. Yeah, dalam usia cenggini diriku masih single. Rozita Che Wan sangat diri ini. So sad. Dah² lari topik ni.

Then aku baru teringat aku lupa nak private wall fesbuk. Alamak, mesti penuh wall aku ngan wish² rerakan fesbuk. Bajet howt sangat kau tuh sampai nak private² wall. Bukan camtu, I'm really appriciate those wishes just tawu² jelah fesbuk ni tak semua ikhlas wish kita. Penuhkan noti aku je.

Jenis² birthday wishes:

1 - happy birthday to you OR selamat hari lahir
(Pengepost jenis skema dan monotype. mesti pakai google translate, i bet!)

2- hewpi bufdey beybi. sayunk gilewr at kaw, lebiu ngat!
(Aku tak sure apa masalah pengepost jenis ini. Terlebeh kretip. Berdarah hidung nak menggayakannya. Baby ke babi? erk)

3 - happy birthday!!! :)
(tambahan tanda seru yang banyak plus smiley menunjukkan pengepost sangat teruja dan excited kemain dengan besdei kau even dia tak kenal or baru kenal kau)

4 - Happy Birthday dear! ;D or Happy birthday sayang!!!!  c:
(lebih kurang 3. tambahan panggilan mucuk² tomey menunjukkan pengepost kenal rapat dengan kau)

5 - HePi BiRthDay saHaBaT, tUwe dAh diEr. hEhE :P
(sian ngat. button capslock ngan shift pengepost berkemungkinan rosak tapi bagusnya still lagi gigih nak wish besdei kau)

6 - HB
(Haa ini serupa mintak rejam sama itu batu. Pomaleh!)

7 - sanah helwa ya habibti ukhti/akhi dotdot ..  eid milad saeed.
(Pengepost seorang/bekas pelajar skola SMKA or kelas aliran agama or amek kelas bahasa arab kat universiti or pengepost memang asal daripada tanah arab)

8 - salam ultah
(Selamat ulang tahun. Waduh, bagus deh lorh punya temen dari Indonesia ucapin ulang tahunnya)  #bawel, bandung welcome

9 - Eh harini besdei ko eh? hepi besdei weh! 
(Kalau kau dapat post camni kau ucap Alhamdulillah je sebab ada fesbuk tolong ingatkan pengepost yang kuang asam ni akan besdei kau)

10 - Happy birthday sayang!!!! Best tak kita nyanyi bday td?? hehe.. Moga pnjg umur murah rezeki, sentiasa cemerlang dalam setiap exam, ceria2 selalu. May Allah bless you my dear.. ♥
(Pengepost memang rapat dan sayang dengan kau. Ini kalau kau just like post or komen 'Thanks beb' memang kau patut kena rejam dengan batu sebab tak gheti hargai doa sahabat kau)

11 - Although I can't wish you a happy birthday in person, I will spend the whole day with happy thoughts of you. May your days be filled with sunshine and beautiful colors. And may your nights be filled with comforting dreams and wishes to come.
(Pengepost mungkin seorang guru bahasa inggeris ataupun sedang praktis untuk muet esok lusa)

12 - Selamat Pengantin Baru.. oppsss.. Selamat Hari Raya. eh silap lagi, Selamat Hari Lahir. hehehehehe
(Pengepost cuba melawak di hari jadi anda. Kalau kau rasa kelakar, kau gelak. Kalau tak, kau boleh tengok siri CSI cara-cara nak bunuh orang secara profesional)

13 - Post gambar kek atau video lagu happy birthday nyanyian chipmunks kat yutiup.
(Pengepost seorang yang kretif dan cuba mencari kelainan dalam mengucapkan besdei wishnya)

14 - (●̮̮̃•̃)۶ ♫♪ ♥♥ H A P P Y B I R T H D A Y ♥♥ ~ ♫♪٩¯\_(ツ)_/¯ (^o^)
(Sama macam 13 just lainnya, pengepost jenis ini kaki kopipes. Dia akan post benda yang sama untuk setiap besdei dalam frenlistnya)

15 - hapy bzdy akk fesi =)
(To Adilah Zubir, hampir semua komen diatas akak amek daripada wall kau. Have a best day babe)

Terasa lettew. HAHA Actually apa pun jenis wish kau samada post kat fesbuk ke twitter ke sms ke or call, those wishes are completing the day. Sapa tak suka orang wish besdei dia kan? 
bukti aku femes tahap retis, kau ada?
Sehinga pukul 2.20am, 207 orang dah wish besdei aku malam tu. Terasa howt sangat kot. HAHA. Mujur ada wifi dalam bas, canggih bas express lenim. Lelaju aku on fesbuk via mobile. Memang sepanjang perjalanan tu aku senyum je, tak tidow baca post-post kat wall. Sambut besdei dalam bas, not bad. 


Sampai je Larkin, melihat wajah-wajah kesayangan aku tersenyum menyambut kepulanganku dengan kek pisang beli kat seben eleben felt like itulah hadiah hari jadi yang terhebat tahun ini. Smile.

p/s: bongok, kata tak best? ayat macam keling kau ni. demm..

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, November 16

sedihnya pabila digantung tak bertali

5 ribu komen
Hari ini aku ber-Twitter seperti hari-hari sudah. Dalam ber-tweet itu adalah beberapa pop-up ayat-ayat cinta daripada Twitter. Tapi aku tak endahkan. Aku teruskan juga menggila ber-tweet sampai berasap keyboard. Sedang aku asyik ber-Twitter itu tetiba pop-up lagi ayat cinta,

Your account is suspended and is not permitted to send Tweets.

Aku pangkah jelah macam pop-up yang tu, heran pulak aku kan. Aku bermonolog dalaman tanpa memahami message yang cuba disampaikan pop-up terbabit. #skema Then aku try tweet lagi. Banyak kali. Ada la dalam sejuta enam kali tapi tak boleh tweet jugak. Still keluar pop-up pasal spender suspended tu. 

Masuk je cubaan retweet untuk kali ke sejuta tujuh keluar bapak pop-up kat header. E'eh, apa kejadah pulak ni? Kaler merah jambu cair gitu, konon amaran lembut kot.

Following/Followers aku yang juta lemon pun kena suspended juga :c
Your account (@TejaAhmed) is currently suspended. For more information, please visit Suspended Accounts.

Haa itulah padah degil-2 lagi. Orang tak bagi tweet paksa-2 jugak, ini makan dia! Wuwuwu sedih aku. Account kena gantung rupanya. Apa salah beta? #ImranAjmain Aku tweet biasa je bukan melucah pun. Then aku picit la link Suspended Account tu then check email dapat surat layang ini:
Tak nampak picit je atas gambar. Tak paham pegi google translate.
Adapun dalam email amaran terbabit diperkatakan sebab aku digantung adalah kerana aku bersikap agresif #aggresive following behaviourPerilaku agresif secara psikologinya bermaksud cenderung (ingin) menyerang kepada sesuatu yang dipandang sebagai hal yang mengecewakan, menghalangi atau menghambat (KBBI: 1995: 12). 

Apakah semua ini?! Aku bukan buat jenayah apa kat Twitter tu. Aku tak melucah, tak usik orang, tak mencarut bukan-2, jauh sekali merogol. Apa salah aku?! Apa salah aku sampai digantung begitu sekali? 

Kepada staff Twitter jika kau terbaca entri ini tak payah la gantung account aku tu, delete jelah bagi anjing makan. Fedap aku tau. Begini kau perlakukan aku setelah ku berpaling tadah daripada Facebook hanya untukmu. Semata-mata untukmu Twitter!

Twitterian yang teraniya.

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, November 8

guwa hapdet belog bila-bila guwa suka

0 ribu komen
Abaikan tajuk entri. Wah, November datang lagi and wish a very happy belated birthday to me .. Hepi ke? So-so. Kurang kaww sambutan besday guwa tahun ni. Sebab? Haa ni la nak cerita sbg modal entri kali ini. Yelah, dah berdekad rasanya belog ni terbengkalai. Kalau rumah, dah jadi rumah usang berpuaka pun.

Mana kau pegi Teja? Kenapa lama tak hapdet belog? Tak bayar bil karen ke? Berukben kena potong? bla bla bla .. dan sejuta satu soalan yang mungkin menerjah diminda para readers belog ni. *Kau ada readers ke? OMG Ya Rabbi, buktinya? Ada, dengan jawapan sekali...

picit atas gambo untuk yang rabun
Ni sample je. Ada namploh juta lagi request yg guwa tak sempat haplod kat sini. Diikutkan guwa boleh je kalau nak celen belog-belog retis macam Cik Penyu Cik Sarah, Cik Bella dan Cik Encik Zme. *Komisyen 90% sebab letak nama korang kat sini. Serius! Saja malas nak show off. Haa guwa tengah bajet gila babi ni ..

Oke, berbalek pada besday tadi. Rasanya seantero dunia dah taw tarikhnya. Yang baru taw tu sila buat reminder dalam hempon anda sekarang. Yang tak taw tu, sila blah dari belog dan hidup guwa. Sebab apa guwa cakap tahun ni punya tak best? Urmm ..

E'eh cerita Atasinchi guwa kejap lagi nak start, next entri guwa sambung ea. Promise! Lagipun guwa tak sihat ni. Mabuk daging. #janganmarahnantikenajual Oh tak lupa juga, Salam Aidiladha buat semua. c:

p/s: Maaf atas penggunaan 'guwa' dalam rangkap diatas. Pengaruh filem Samsul Yusuf la ni, astagfirullazim.
sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, October 26

Wordless Wednesday #13

2 ribu komen
my all-time favorite actor #nosebleeding
p/s: Happy Deepavali 2011 :D

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Thursday, October 20

No Pen You Die

1 ribu komen
Lost your pen = no pen.
No pen = no notes.
No notes = no study.
No study = fail.
Fail = no diploma.
No diploma = no work.
No work = no money.
No money = no food.
No food = skinny.
Skinny = ugly.
Ugly = no love.
No love = no marriage.
No marriage = no children.
No children = alone.
Alone = depression.
Depression = sickness.
Sickness = death.

Lesson : Don't lose your pen, you will die..

sumber: Uncle Google yang Arif lagi Bijaksana

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...