Friday, December 28

Nasi Goreng USA dan Fresh Orange

0 ribu komen
Nasik Goreng USA santapan tengahari ini. #Alhamdullillah
Bukan nak cerita pasal makanan tapi pasal call yang masih panas lagi kedengaran di cuping telinga ini. 

Selepas beberapa purnama aku menjalani industrial training, akhirnya aku menerima satu panggilan daripada nombor yang tidak dikenali. Panjang. "Pasti bukan line Malaysia," monolog aku.

"Hello, may I speak to Miss Nurul?"

Suara perempuan. Level English tahap tinggi.

"I'm !@#$%^ from !@#$%^ Technology !@#$%^ Berhad. !@#$%^& bla bla bla .. Can you walk-in for the interview and bla bla bla again ..."

!@#$%^ itu bukan mencarut tapi ayat yang tidak dapat dikesan apakah ia. Al-maklum sajalah, MUET listening aku paling melingkup sekali.

Lenggok ayat dan slengnya aku syak beliau Indian atau Pakistani atau yang sewaktu dengannya. Rasa macam nak keluarkan gegendang telinga aku dan letak kat tepi bibir dia, gigih nak memahamkan setiap baris ayat yang dia ucapkan.

" Bla.. bla.. bla... position as Executive !@#$%^ bla.. bla.. bla.. available to travel on and off to India?"

INDIA? Ayoyo tanggechi! Dey sunna rey.. Aishh, *tepuk mulut* drama Tamil la pulak. Akhirnya dengan perkataan sorry bertalu-talu diluahkan dibibir mungil aku ni ku tolak tawaran beliau. Bukan sebab tak boleh travel ke obesi or gaji tawaran tidak memuaskan, tapi disebabkan aku masih terikat untuk menjalani internship aku sehingga February depan. Really pray for her, call me back after a few months later.

Mungkin bukan rezekiku disitu.

P/S/S: Phone conversation ini berlaku di hadapan Puan HR tempat aku praktikal sekarang sebab kami dalam kereta after lunch kat luar. Bayangkanlah. Awkward.


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, December 17

No more slpmeplz!

2 ribu komen
Sejajar dengan kemeceten aku sebagai manusia normal, aku rasa aku perlu lakukan perubahan pada belog aku yang dah season ni. Inilah hasilnya. Header baru. *Rujuk header diatas. Hiks
Selamat tinggal SlpMePlz. tsk tsk :'(
Ramai juga yang tanya (sapa entah yang tanya HAHA), apa "slpmeplz" atau orang baca as "slap me please"?

Menceritakan sejarah wujudnya word tu adalah ketika aku di zaman persekolahan. Time tu femes sangatlah Friendster dan Myspace ni. Time tu boleh dikatakan separuh daripada 24jam masa aku dalam sehari aku abdikan menghadap benda-benda tak berpekdah ini. Nampak tak betapa obsesnya aku dengan dunia komputer.

Nak dijadikan cerita, atas kesedaran aku sendiri tentang hobi tak sihat aku ini aku selalu cakap kat member-member rapat aku, "Lempang aku kalau nampak aku macam tak ingat dunia ngadap PC". Tapi tak menjadi jugak sebab kawan mana sanggup lempang member yang baik, comel, sopan-santun, suci murni macam aku ni kan. So aku letak la nickname kat profile frienster/myspace aku as SLPMEPLZ. Shortform sebab nickname boleh muat 10 character je.

So sekarang kenapa tukar SlpMePlz tu?

Sebab sekarang PC, laptop, mouse, OS, motherboard, keyboard, pendrive, thumbdrive, CD, DVD dan entah hapa-hapa lagi gadget yang sewaktu dengannya kini adalah hidup aku.! It's a part of my life, and now on whos dare to slap me? Aku pulak yang slap orang kalau kacau aku. HAHAHA.

Begitulah ceritanya. Say, "Ooooooo ..." ramai-ramai.

Yang aku masih aktif : Myspace Frienster Blogger Facebook Twitter
*Disusun mengikut tahap keaktifan daripada tak aktif langsung (kiri) sehingga terlampau aktif (kanan)

************
Siapa Syima?! Tak tawu kenapa keluar menatang ini bila aku bukak belog aku. Adakah sebab pertukaran diatas? Hamboi-hamboi sampai boikot begitu sekali. Aku klik je advance tu dan take the risk on my own. Tak pernah lagi laptop or PC meletop sebab page sebegini. HOHOHO *gelak lagak otromen*


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, November 28

Kompilasi Drama Twitter

0 ribu komen
Song: Drama King - OST Kompilasi Drama Twitter
Artist: Meet Uncle Hussain Ft. Black

Kali pertama aku mengenalimu 
Mahu bersama [Mahu bersama]
Raut wajahmu bersih 
Meyakinkan hati ini 
Aku terpaut
*Jijik! Tak berkait dengan aku*

Semua dusta palsu 
Aku tertipu 
Keperibadianmu 
Berubah menurut nafsu

Panggilanmu gelaranmu
Baru ku tahu

Picit atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
Lakon layarmu hebat 
Terpukau ku melihat 
Isi hati upahan 
Sampai bila kau mahu tersesat 
Tidak kau penat 
Hidup penuh muslihat

Mahkotamu Raja Drama

Kau Masih berpura-pura 
Kata-katamu hanya propaganda 
Mengejar hijau ungu 
Mata kelabu 
Ini bukan kau yg pernah ku kenal dulu

Panggilanmu gelaranmu
Baruku tahu

Kau bertapa 
Bagai maharaja di atas lembah 
Lakon layarmu yg terhebat 
Memukau mata melihat

*****

Pada yang tak punya Twitter mesti tertanya-tanya apakejadahnya semua ini. Here, al-kisahnya Malaysia kini dibanjiri drama-drama murahan sehingga mencetuskan fenomena "FAKE ACCOUNT DAN FAKE STORY DENGAN MOTIF KUTIP FOLLOWERS". Khinzir-khinzir yang tidak bersalah pula menjadi mangsa. And wow! Drama Twitter getting so pathetic day by day. Ku persembahkan heroin-heroin drama Twitter yang malatop-latop gittew.

1. Ayuni Matoki

Ayuni, seorang gadis bawah umur yang masih bersekolah DI MALAYSIA (proved with her school uniform picture) mengeluarkan kenyataan bahawa dia bukan orang Malaysia, tidak menetap di Malaysia, dan tidak tahu kewujudan Malaysia di atas muka bumi Allah ini. Pokemon punya budak! Sedikit keratan dada twitter,

Klik pada gambar untuk tumbesaran yang sihat
Aha apa perasaan korang? Lucu? Nak nangis? Nak maki? Inilah dia dikatakan KETIDAK-MATANGAN kanak-kanak. Apa lagi, memang kena bash habis-habisan dengan para twitterian sampai naik jadi trending Malaysia. Hebatkan? Mesti uols tertanya-tanya, apakah bentuk rupa Korean Girl kita si Ayuni ni. Macam Kim Tae Hee ke? Song Hye Gyo ke? Lee Min Ho ke?

Here we go,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sumber Twitter: @Hazwanrawr
Kannnnn? Ada iras Shiela Mambo je aku nengoknya. Aku tak kutuk ea, puji ikhlas. Apapun rupa parasnya, dia makhluk ciptaan Tuhan macam kita juga. Tiada yang sempurna tapi ketahuilah ciptaan-Nya itu semua sempurna. Mungkin beliau kurang kesedaran sivik sahaja.

2. Lyana Evan's

Lyana Evans atau Ain Lyana Evans (Merosakkan keturunan Ain saja!) menggegarkan timeline dunia dengan tweet-tweetnya memaki hamun bapa kandungnya sendiri dengan kata-kata kesat dan mendoakan bapanya cepat jalan, HANYA kerana bapanya tidak membenarkan dia keluar daripada rumah. Astagfirulazim.

Tiada keratan timeline dia disini sebab dia dah pun delete tweet-tweet tersebut bila sedar ramai yang dah print screen dan post di efbi. Aku pun tak berani nak tengok timeline dia, serius bukan 18PL lagi tapi 21PL. Lucah nak mati!

AMARAN KERAS: JANGAN BUKAK ATAU CARIK ACCOUNT INI, PENAT MALAIKAT ATID NAK CATIT DOSA KERING KAU. KEPADA ADIK-ADIK YANG BELUM MUMAIYIZ TU SAYANG MAK AYAH, DOSA ANDA MEREKA YANG TANGGUNG.
Klik pada gambar untuk tumbesaran yang sihat
Tapi aku rasa, seteruk mana perempuan tu dia tak akan tweet lucah yang melampau. Aku syak pemilik account Lyana Evans ni mesti lelaki. Fake! Mana mungkin perempuan tahu perihal anggota tubuh lelaki, .. if you know what I mean. Nak cerita pun aku segan. Ke aku je yang terlalu polos dan naif? Huhu.

3. Baby Diana

Baby Diana atau NurDiana Ali, seorang gadis yang mengaku tiada dara meroyan ditinggalkan kekasihnya, Haziq. Satu lagi fake account pada hemat aku dengan bermotifkan 'hilangkan bosan' kerana suspek tahu, orang Malaysia ni habit dia memang suka bash orang.
Tekan atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
Tapi dalam kebangangan budak Diana ni, ada jugak dia selitkan tweet-tweet berunsurkan pendidikan moral.

Tekan atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
So jangan fikir orang jahat itu 100% jahat dan yang baik itu 100% baik. Dalam setandan pisang tak semuanya busuk, tak gittew adik kakak?

Iklan sabun di bilik mandi, SABUNNNNNNN~

"Aku Masih Dara" dilakonkan oleh Diana Amir. Manakala drama keluaran terbaru "Aku Tiada Dara" pula dilakonkan oleh Baby Diana. Hiks.

4. Adelshasha

Adelshasha, sama sahaja jalan ceritanya dengan dak Diana. Tapi kali ini si peragut dara bukan Haziq tapi Asyraf. Dimana agaknya sifat malu anak-anak gadis sekarang? Cerita dara dicanang terbuka. Kelapa dara pun tak kecoh promot diri dia.
Picit atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
5. Hana Hawani

Hana Hawani atau Hana Evan's ini mungkin keturunan Lyana Evan's. Cuma kes dia tak seberat Lyana. Gadis ini mengeluarkan kenyataan untuk membunuh diri akibat ditinggalkan kekasih. Satu lagi kebangangan yang terserlah dari budak-budak tak cukup umur.

Tekan atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
Ada baca tak pasal Pak Ajis Satar? Orang tua tu dah kawen, bercerai, nak rujuk pulak isteri dia tanak. Ada orang tua tu kata nak bunuh diri? Ada orang tua tu kata hidup dia dah tak lagi bermakna? Itu orang tua, dah puas hidup. Kau yang muda-muda, jauh lagi perjalanan bangang fikir cenggitu kenapa? Tak kesian mak ayah agaknya. *Marah aku*

6. Etiqa Tika

Yang ini beghak nanang. Lebih kurang saja kes Ayuni, masalah kekurangan sifat sedar diri. Tapi dak Tika ini extra sikit, sebab dia sangat bongkak dan riak dengan anugerah yang dipinjamkan oleh Yang Maha Esa kepadanya. Agaknya dia lupa, beauty doesn't last forever.
Tekan atas gambar untuk tumbesaran yang sihat
Tak faham aku apa yang sebenarnya yang sedang berkampung di dalam otak mereka. Rata-ratanya adalah Melayu. Aku Melayu dan aku malu. Bukan malu mengaku Melayu tetapi malu dengan perangai anak Melayu yang dah melayu di tasik madu. Mungkin masinnya mulut 40 Melayu yang mengaku "Melayu mudah lupa?" semua ini terjadi.

A lot of dramas more. Semua attention seekers. Ada bagusnya jugak untuk kita. Tak perlu pergi panggung. Tak payah bayar Astro memahal. Tak usah bergigih tunggu loading youtube sampai kering taik anak dalam pampers. Choose your movie here, #OnlyInTwitter.

Kalau dikenang-kenang mereka ini, I'm just like,


Penafian: 
Tiada cubaan untuk memperburuk/menghina/membontotkan maruah sesiapa mahupun ke-maksum-an umat Melayu se-Malaysia. Entri ini adalah bertemakan pendidikan.

Nabi Muhammad SAW pernah berkata,
"Dengarlah nasihat daripada sesiapapun walaupun dia seorang pelacur."

P/S: Ini sebab aku tanak adik-adik aku punya Twitter. Benda-benda cengginilah boleh merosakkan akidah dan akhlak budak-budak. Zaman aku dan zaman mereka tak sama. -- Kakak Yang Risau


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, November 20

Here I am, blogging back!

2 ribu komen
Assalammualaikum and hi sayang-sayang I semua. I know it has been soooooo long since the last time I blog. I truly miss blogging, really. So, here I am, blogging back. Seriously I'm not sure. HAHAHA. Just to make things clear, I'll be blogging about random stuffs. No specific genre and I'll write what I feel like writing ayy? And it'll be in MANGLISH. Okay? Saya orang Melayu, kena lah 'blogging' dalam Bahasa Melayu jugak. Tak gitu? LOL. *English pun ihsan Google Translate juo. hiks

I feel awkward writing this post. Anyway, quick updates about myself, I just finished my Degree. Erk .. will finish, and dengan harapan nak continue master. InsyaAllah, pray for me. Pray for Gaza more. Kbai!

Saya aktif di tuidderrrr sehingga mengabaikan blog.
P/S: Ingat nak buat header baru. Header yang lebih matang sematang diriku. Yolah! :3


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Monday, October 1

Helmet baru saya

1 ribu komen

Sebelum korang nak cakap, komen, kritik or what so ever, please read below:

"BUKAN SEMUA ORANG MAMPU BERKERETA"

Assalamualaikum. Ahaa kemain muslimah lagi. Lama dah tak berblogging. Ingat nak biar je berkulat. Tetiba tergerak hati nak hapdet mengenai AKU SEBIJIK HELMET. Ala karangan babibiolgrafi bibliografi time sekolah rendah saja. Hee.

Seperti yang para pemenat aku semua tahu, sekarang aku tengah praktikal disebuah company terkemuka negara sebagai penarik teh. Buble tea yang korang duk gila tu resepi aku lettew. Dipendekkan cerita aku pergi keje naik motor sebab jarak  dari rumah pun sekangkang semut saja jauhnya. Dipendekkan lagi cerita, helmet aku kena rembat ketika aku sedang asyik memilih bawang di sebuah pasar raya berdekatan dengan rumahku.

Kasih seorang suami. Full protection to his beloved wife.
Jadinya aku kena berkongsi helmet pulak dengan orang rumah. Al-paham sajalah kalau lelaki, terus-terang aku cakap kepala diorang busuk. Sorry, bukan kepala tapi rambut. Sebabnya diorang ini majoritinya tiada kesedaran mengenai pentingnya rambut itu perlu berbau wangi. Jarang syampu tu 1 hal kekonon rambut pendek dia tu bersih sangat, ditambah cream rambut/wax yang .. Allah, tuhan saja tahu deritanya lubang hidungku ini kena hidu semua tu. Permasalahannya disini melekat di helmet. Bau rambut, bukan rambut yg melekat ye, harap mak long.

Dipendekkan lagi cerita yang sedia pendek ini, aku pun belilah helmet baru memandangkan elaun praktikal yang pertama pun dah masuk. Niat dihati pada asalnya nak beli helmet cap ayam je. Lagipun aku sendiri tak fasih perihal brand-brand helmet yang berada dipasaran selain Bogo, Nova dan Arai. Bawak motor cap ayam takkan nak pakai helmet fullface cover pulak kan.

Merempitlah aku ke kedai motor. Slumber timun je aku parking depan kedai, abang pomen tu menyambut aku dengan senyuman.

Lelaki itu : Adik nak repair apa?
Perempuan ini : Eh tak, saya nak beli helmet.

Aku senyum. Dia macam teragak-agak. Mungkin dia terkesima tengok awek cantik mahu membeli helmet. Dibawa aku ke suatu sudut, dimana pelbagai jenis helmet dipamerkan dirak-rak kaca. Atas bawah, atas bawah aku belek setiap rak.

Lelaki itu : Adik nak kaler pink pun ada. Kita ada banyak lagi design.
Perempuan ini : Saya tanak pink.
Lelaki itu : Pink cantik untuk adik. Nanti abang amek katalog.

Dia masuk ke dalam kedai. Dalam hati aku, abang ni dah kenapa promot-promot aku beli helmet pink? Ingat aku bawak motor eskim Paddle-pop ke? Beberapa minit kemudian, datang sepasang couple. Kalau tak pakwe-makwe, mesti newlyweds. Bahagia semacam je. Abang tadi keluar bawak katalog. Ku ambil dan belek-belek lagi.

Pasangan bahagia tadi beli helmet jugak. Nova hijau epal. Sepasang. Hamboi-hamboi, sweet sungguh. Helmet pun nak sedondon. Aku ingat baju kapel je ada, helmet kapel pun ada jugak. Terus aku mata aku tertancap pada model KHi.

Perempuan ini : Abang saya nak KHi merah tu.
Lelaki itu ambil dari rak.
Perempuan ini : *Belek-belek 2-3minit* Cuba amek yang kuning.
Lelaki itu ambil lagi dari rak.
Perempuan ini : *Belek-belek 2-3minit* Yang putih tu cantik jugak.
Lelaki itu : Yang penting safety first dik.
Perempuan ini : Oklah, merah. Hee

Begitulah ceritanya. Sekian.

Merah itu kegemaranku. It's Candy Red!

Kuning pun hensem tapi tak kena dengan motor cap ayamku.
P/S: Teringat kenangan merempit dengan dak Chipo ke Kuantan. Terbang helmet kura-kura aku ditengah-tengah highway sebab laju sangat memecut. Sekarang helmet patern tu taboleh pakai lagi. What a memory. *smile*


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, August 5

Gegara DLCW kalah, kami makan eskim Mekdi!

1 ribu komen

Hey I’m back. Very cliché introduction rite. Aha *kenyit mata konon menggoda*

Ignore post title. Dah sebulan dah cuti baru nak update. Busy lah kan kononnya. First half of the month, berebut tv dengan mak – for the sake of the satisfaction of watching my Oggy and its lipas-lipas nakal tu on bigger screen. Err and other cartoons too. Ehee .. And then the second half of the month, hooked with kuali dan sudip di dapur as I’m trying to finish all mama's recepies kononnya that I haven’t interested before. Hahaha. Naiss huh? Kemain feminin lagi aktiviti watu cuti aku.

For the whole time oso, I didn’t even step out of the house for a month hahaha. Sila bayangkan kulat dan cendawan dah tumbuh atas kepala. True story - Except for the kulat and cendawan.

Paham? Broken sangat ingelishnya. Ohmai ...

Makanya hari ini, pecahlah dara tradisi pertapaan aku di rumah. Iftar bersama geng Calon Isteri Solehah (CIS) di semejid dengan ditemani nyamuk-nyamuk liar. Pun boleh. Best. Tak ramai pun bingit. Kalau cukup korum, entah apa jadi. Tengs sayang-sayangku. U'guys make my day. c:

You lost the medal, You win Malaysians' heart.
P/S: Aku dah repair icon tepi tu. Just icon formspring aku tibai pakai icon gmail. HAHA. Ada aku kesah?

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, May 20

kurangnya kasih-sayang manusia

2 ribu komen
Mungkin cuma ada seorang seperti aku di dunia ini.
*Kemain ayat aku kan?*
Itulah. Seperti kebiasannya.
Belog aku mengalami masalah kurang kasih-sayang manusia.
Siapa manusia itu, tak perlulah aku hegeh jawabkan.
Manusia tu tak punya masa berbelogging hebat seperti dulu.
Idea yang ada disimpan mereput sendiri dalam kepala.
Habis luah pun kat tuiter dan fesbuk.

MAAF

Manusia itu dah biasa hidup tanpa komitmen.
Kali ini tetiba dia mimpi basah nak menjenguk belog gersang dia ni.
Tengok apa dah jadi!
Tu kotak-kotak tepi kanan tu rosak semuanya. Pasaipa?
Gersang lettew. Sampai tak terbela dah.
Kurangnya kasih-sayang manusia.
Bebukak tetiba jadi noob tak reti camna nak compose entri.
Orang blogging, nak blogging jugak. Dang!

KOMITMEN

Homaigod .. Homaigod .. Homaigod ..
Taksuke betul dengan perkataan itu boleh?

Taksuke sampai tanak join pape aktiviti kolej. Sebab aktiviti kolej banyak komitmen.
Taksuke sampai tanak tidur bila mengantuk.
Taksuke sampai tanak mandi bila busuk.
Taksuke sampai tanak makan bila kenyang.
Taksuke sampai tak kesah pon kalau takde boipren sepanjang hayat.
Taksuke sampai kalau boleh tak kawen pon takpe. Opss

Today's meal. Makanan orang kurang kasih-sayang . sobs
Entahlahh apa nak jadi dengan aku neh.
Dah lali hidup sendiri dan tak berkomitmen dengan orang lain.
*ayat mak-mak janda*
Hempon selalu dalam mode senyap.
Letak volume 8 pun tak perasan jugak.
Hempon tak senyap, aku yang senyap. LOL.

Disebabkan aku dan hempon selalu dalam mode senyap,
Maka pelbagai tomahan dan kritikan yang berbaur nganjingan aku terima dari kengkawan.

“Tu yg aku malas tu nak mesej kau. Lepas patblas jam baru kau nak balas kan?”

“Kau dah kenapa tak namploh kali aku call tak angkat? Stress la camneh sokmo”

“Orang macam kau ni menyusahkan tahu tak?! Klu emergency ke apa camna?”

“Kau baik tak payah ada henset. Bagus letak dalam akuarium wat mainan ikan”

SUDAH CUKUP SUDAH!
Pedas? I barely said, dah biasa dah dengar semua ni.
Gelak sikit. HA HA HA HA. Okeh.

Ye, memang saya salah pun. Saya mengaku. *sopan*
Kalau boleh saya nak bagi impulse-benci-komitmen ni dekat orang lain.
Saya sebenarnya bertanggungjawab orangnya.
Jujur. Amanah. Penyayang. Prihatin. Hormat orang tua. Pandai memasak.


TAPI

Disebabkan tiada usaha nak berubah dan EGO nak meminta maaf terhadap orang-orang tertentu memang tinggi menggunung mengalahkan menara Burj Khalifa di Dubai, maka ku ukirkan kata-kata maaf ikhlasku disini.

“SORI AH KORANG SEBAB HEMPON AKU
MEMANG AKU SELALU MAIN CAMPAK-CAMPAK JE
BERCAS TIDAK, BERTOPAP PUN TIDAK
KALAU NAK SURUH AKU UBAH PERANGAI
BAGI AKU PAKWE KACAK BOLEH?”

*Kbai. Laaaaaaaaaariiiiikkkkkkkkkkkkkk!



Yeah, thesis yang nak kena hantar esok aku tak siap lagi. *tidur dulu*

P/S: Aku pun kurang kasih sayang manusia. Oleh itu aku gemar siapkan thesis sambil tengok SuperSpontan, nyanyi lagu dengan lirik yang berlainan espcially lagu omputeh, dan kumpul baju kotor selama 3-4 minggu lamanya -- cuma kerana kurang kasih sayang. Sekian.


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Sunday, February 12

Bila aku putus cinta

14 ribu komen
Nanana na naa nanana.. aaa
Bila aku putus cinta
Kan ku hapus namamu
Kan ku delete lagumu
Akan ku katakan kata-kata luka

P/S: Dapatkan single terbaru Awe ROFL, Bila Aku Putus Cinta dalam debut album terbarunya, Dikir Rambong.

Kemain siap ada OST entri aku ni, ala Drama Gemersik Kalbu gittew.

Ku tahu kisahku ini bukan kisah paling orang nak tahu. Sila sediakan sekotak tisu Giant kerana kisah kali ini teramatlah sedihnya. Cerita bila aku putus cinta.

Cerita bermula.

Setelah berbulan dan bertahun lamanya mempertahankan hubungan cinta bersama si dia akhirnya perpisahan muncul. Perpisahan yang aku maksudkan bukanlah sekadar mampu menitiskan air mata, hingus dan kahak hijau tetapi perpisahan kali ini sekaligus memusnahkan harapan dan jiwa aku. Jangan ingat title kakak kawasan mengikis sifat romantik aku. Dalam hati ada Taman Tergantung Babylon ni. 

Ketika itu aku ada nangis sikit-sikit. Nangis sikit-sikit ke sikit-sikit nangis? Terasa kosong. Dengar lagu cinta je, nangis. Teringat time konsert Ramlah Ram kat TV1, dia nyanyi lagu Diam-diam Jatuh Cinta tak silap. Pun nangis. Apa ke bengong la rasa time tu.  

Biasa kita tengok, kalau orang putus cinta. Automatik menjadi pelakon terbaik sebagai seorang yang depress. Makan tak lalu, air mata tidak putus-putus dan bila bosan, buat posting di facebook untuk menunjukkan kepada kawan-kawan , "Akulah insan paling malang di dunia". Stategi nak mendapat simpati. Dari siapa pun aku tak tahu. Failure!

Itu bukan aku. 

Kesedihan putus cinta ini umpama kesedihan hempon masuk lubang jamban. Nak selamatkan dah tak mampu. Even kau sanggup celup tangan dalam timbunan najis, boleh lagi ke ia berfungsi? Tidak. Waktu itu pasti kau merasakan hidup kau spt sudah berakhir. Kau sebenarnya belum menikmati lagi perasaan mempunyai hempon baru yang lebih canggih dan menepati citarasa kau. 

Serius, ini pengalaman. Erk maksud aku pengalaman dapat hempon baru. Sekarang aku dah boleh main Angry Bird. Kalau dulu cekang main Snake Xenzia. Asik pening langgar ekor sendiri je.


Di sini aku nak kongsikan salah satu kata yang pernah disampaikan Malaikat Jibrail kepada Nabi junjungan Muhammad saw yang lebih kurang berbunyi,
Cinta dan sayangilah kekasihmu sepuas- puasnya
tetapi INGAT kamu pasti akan berpisah dengannya.
Baris ayat diatas sudah cukup membuktikan bahawa perpisahan pasti tiba! Cuma waktu dan ketika perpisahan tiba hanya Tuhan yang tau. Tak berpisah waktu hidup, pasti berpisah waktu mati.

Kita sebagai insan hanya mampu berdoa dan berusaha. Kalau berdoa saja takda usaha tak berguna jugak kan? Teringat kata-kata seorang sahabat, 
Menjadi itu lebih baik daripada Mencari. 
Nak mendapatkan si idaman hati, kita kena menjadi idaman hatinya




"The scars you can’t see are the hardest to heal.
-Astrid Alauda



sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Tuesday, January 31

Cara mohon UPU untuk lepasan SPM 2011

4 ribu komen
SISTEM PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR BAGI SESI AKADEMIK 2012/2013

Permohonan UPU atau IPTA bagi lepasan SPM 2011 kini tinggal dua bulan je lagi sebelum ditutup. Melihatkan masih ramai lagi bebudak lepasan SPM yang tak reti dan tak tahu hala tuju mereka selepas SPM, menarik aku untuk mewujudkan entri ini pun nyer adoi. (Maaf, tatabahasa berkecamuk sedikit)

Al-kisahnya bermula bila aku tolong isikan permohonan UPU adik aku, Ekyn Al-Ahmed. Sebab dia pun tak reti jugak camna nk buat dengan No Pin BSN yang cikgu dia suruh beli. Macam aku dulu la, cikgu suruh beli No Pin, aku beli. Cikgu suruh isi borang, aku isi. Apa pun tak tahu, ikut bontot orang jela. 

Pastu sorang demi sorang kengkawan dia bertanya itu ini pasal UPU, hala tuju mereka etc. Secara tak langsung merubah status aku daripada seorang penganggur profesional kepada seorang kaunselor tak bertauliah dan tak berbayar untuk seminggu dua ni. 

So memandangkan permasalahan ini, aku rasa ramai lagi adik-adik lepasan SPM 2011 diluar sana yang masih tak tahu nak buat apa sementara menunggu result bulan Mei ini.  Daripada kau sibukkan diri berfesbuk, bertiwtter, bekerja kilang, beronggeng sana sini, bercucuk tanam lemak sampai obesiti, dan entah apa ber- yang tak berpekdah tu, ada baiknya pergi isi borang UPU.


CARA PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR BARU KE SESI AKADEMIK 2012/2013
BAGI LEPASAN SPM/SETARAF

STEP 1  Adik² perlulah menapak masuk ke kaunter bank BSN yang berhampiran untuk pembelian nombor pin UPU. Jangan lupa bawak IC. Dah dapat slip tu, balik rumah terus atau CC yang terdekat.

STEP 2  Da on pc/laptop, bukak belog akak ni klik like pergi ke link Sistem Permohonan Kemasukan Pelajar [https://online.mohe.gov.my/upu/onlineupu/] Contoh: 

Jenis Permohonan: Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier
Program Pengajian: Lepasan SPM/Setaraf

Kalau rasa taknak masuk U, nak masuk kolej kemahiran ke apanya pun adoi. Adik-adik boleh jugak isi untuk Kemasukan ke ILKA/TEVT-Politeknik. Kalau rasa gatal nak cuba masuk dua-dua, beli no pin BSN yang berlainan untuk setiap satu ye. Jangan kedekut sangat. 

STEP 3  Apalagi, kliklah MASUK. Nanti muncul page Permohonan Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf: FASA 2. Nampak Panduan Permohonan dalam kotak oren tu? Adik download mana yang kena download [LINK WARNA BIRU], baca mana yang kena baca dan paham mana yang kena paham.

STEP 4  Sudah? Ok sekarang, nampak tak kotak kaler kuning tulis [Permohonan]->[Semakan]->[Kemaskini]? Klik [Permohonan] 

STEP 5  Dengan berbekalkan No Unik ID yang dibeli kat BSN tu, isi mana yang kena isi. Siap, klik [seterusnya>>]. Begitulah seterusnya, lepas isi tekan [SIMPAN] sampai selesai semua, yakni keluar PDF yang perlu anda print untuk simpanan seperti ini:
Ada 3 page kesemuanya. Ini sample sahaja.
Kalau ada ralat, biasanya sebab No IC salah or kau tipu No Unik ID. Jangan cenggitu ea adik-adik, nak menuntut ilmu kena jujur. Kalau ada ralat, klik kembali then isi semula. Kesabaran amat diperlukan disini.

"Ish nak tukar pilihan program la. 
Nak tukar kos medik, amek kos macam Kak Teja."

Ok boleh. Ulang je step tadi tapi untuk ini JANGAN klik [Permohonan], klik [Kemaskini]. Nak semak borang yang diisi klik [Semakan]. Setel semua, rasa puas hati sila la print untuk rujukan.

KEMASKINI HANYA BOLEH DILAKUKAN SEBANYAK 3X SAHAJA

So isi betul², jangan nak menipu sini sana lagi² part Maklumat Kokurikulum tu. Aku dah pernah buat dulu sebelum kau. Ingat ye adik, nak menuntut ilmu kena apa? JUUJOOORRR (suara ramai) .. Bagus!


Tarikh-Tarikh Penting Permohonan UPU

UPU FASA 1 – Pendaftaran Maklumat Permohonan : Nov – Dis 2011
UPU FASA 2 – Pengesahan Permohonan & Pilihan Program Pengajian : Jan –Apr 2012
Permohonan Ditutup : April 2012
Keputusan Permohonan : Mei 2012
Pendaftaran Pelajar Baru : Mei/Jun/Julai 2012

"Akak, akak! Saya ada soalan lagi la. Tak paham ni." Haa sila klik link SOALAN-SOALAN LAZIM KEMASUKAN KE IPTA ini. Semua persoalan yang membelenggu kepala otak kau terjawab disini. Goodluck!

P/S: Dah macam penjawat pentadbiran awam pulak aih aku ni.


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, January 18

Wordless Wednesday #20

0 ribu komen


 PSM: Projek Sarjana Muda bukan Parti Sosialis Malaysia.

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, January 11

Wordless Wednesday #19

3 ribu komen
Tatkala heroin Disney berkumpul ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tinker Bell menyelit tetibe, luls




sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Thursday, January 5

Video kenyataan balas Nur Amalina SPM 17A1

11 ribu komen
Semalam, sekumpulan wartawan tempatan berkumpul di rumah Nur Amalina Che Bakri, yang mesra disapa sebagai Ina *katanya*, pelajar terbaik untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005 - 17A1. Fuhh, genius kepala otak dia. Rasa nak mamah buat sup.

Wartawan tu semua datang buat ramai kat rumah Ina *Hamboi, macam dah kenal lama  ni huhu* untuk mendengar sendiri jawapan beliau mengenai semua isu-isu yang diedarkan pada media sosial. 

Sebab orangnya takde kat sini, so perbualan diadakan melalui persidangan video Skype. *kemain bersidangnya* LOL

Setahun dulu kecoh ceritanya mengenai dakwaan bahawa dia gagal pelajaran di luar negara dan kembali ke rumah ibunya secara senyap-senyap sampai jadi tajuk berita utama akhbar tempatan kot. Aku pun ada dengar orang cakap dia ngisap. Bagaimanapun, khabar angin itu tidak benar. Wallahualam.

Kini, sekali lagi gempar lagi kisah si Amalina ni. Sejak beberapa hari lalu media sosial berapi bercakap tentang gambar Nur Amalina pakai legging dan berpeluk dengan lelaki. LOL Macam kat Malaysia tak ada kes cenggitu. Apa kau ingat legging cenggitu takda jual kat Malaysia ke?

Tapi itulah. Mungkin ini adalah harga yang perlu dibayar untuk menjadi ikon yang cemerlang dalam bidang pendidikan. Bila orang menjadikan kau idola, contoh kepada anak bangsa makanya secara otometik kau jadi retis. Hal kau hal aku jugak, gittew. Semua kepoh nak tawu. Retis's life, aku paham sangat. Eh hehehe..

Menurut sumber, perkembangan terbaru kini Amalina sibuk dengan penglibatannya dalam menyediakan kertas penyelidikan untuk dimasukkan dalam jurnal perubatan di Eropah.

Apakah yang boleh dibanggakan, selain cemerlang dalam keputusan jurusan medik yang dia ambil sekarang, Nur Amalina juga ditawarkan untuk mengambil ijazah tambahan dalam farmakologi dalam tempoh satu tahun berbanding empat tahun. Wow! Double degree di UK uh. Kau hado?



Lagi video berkenaan kenyataan balas dak Amalina mengenai soseh-soseh orang ramai di media sosial boleh lihat di [SINI] atau [SINI]. Yang lagi menarik di [SINI

Hok aloh weh, Youtube kena block pulak aih. (-.-") Haa tape, rakaman ucapan penuh boleh didengari menerusi link Facebook ini ]. Kalau Facebook pun kena block jugak. Silalah pergi study untuk next paper ye. 

Nur Amalina didalam video berkenaan memohon maaf kepada rakyat Malaysia dan berharap para blogger untuk membuang gambar-gambar seksinya di blog. Maaf Ina, aku berdegil nak haplod jugak gambar kau tapi bukan cecurik dalam FB. Eee tak baik punya. Ahaa ada baiknya aku upload gambar aku sekali, ye dak?

 Dia tunjuk perut.
gambar kecik: Sijil SPM 17A1

Aku tunjuk lengan.
gambar kecik: Nasik bungkus RM1.70

Ada bezakah? *sigh*
HANYUT HANYUT HANYUT HANYUT HANYUT

Nak bertudung, hati kena ikhlas. 

Katanya. Jawapan klise sangat. Bukankah bertudung itu wajib? Keikhlasan tak wajib. Jika niat bukan LilLahhi Taala, apa pun tak boleh. *ustazah sangat* 

Nak nasihat menikam hati pasal aurat wanita? Search hashtag #KesilapanKerapTentangAuratWanita. Ini peringatan untuk diri sendiri juga. Peace (^.^)V



sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wednesday, January 4

ShoutMix free plan is currently unavailable

3 ribu komen
Warghhhhhh
ShoutMix kena bayar ke sekarang?
demm -.-
hilang semua jejak rakan-rakan blogger


sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Wordless Wednesday #18

1 ribu komen

sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...