Wednesday, September 3

Day 01 - A Song That Reminds You of Yourself

Hari 01 -  Lagu yang mengingatkan anda mengenai diri anda sendiri.


Ubah sikit lirik,

Bangun pagi, gosok gigi, 
Cuci muka, pakai baju,
Tak sempat sarap, pergi *kerja..

Hmm ada ke lagu lain yang lebih sesuai untuk seorang marhean seperti aku? Kah! Okay, matang sikit. Actually bila sebut sahaja lagu, ada satu lagu yang aku fikir. This,




Zombie by The Cranberries -- My all time favourite. Boleh tak repeat lagu sama untuk challenge hari ke 6,8 dan 10? HAHAHA (pemalas). Masuk bilik karok, kengkawan aku tahu dah lagu apa nak petik untuk aku. Bukan acacah lidah keju sangat, ini je lagu yang sesuai dengan suara katak aku ni, tak tinggi tak rendah. Kahkahkah.

Well. it's a beautiful, sad song. Lagu ini adalah lagu anti-perang, berkisarkan pergelutan the innocents yang suffer sepanjang peperangan. Korang boleh terus baca fakta disebalik lagu ini di: Zombie by The Cranberries. This song totally reminds me yang kita hidup bukan untuk diri kita sorang. Sentiasa bersyukur. Jangan pentingkan diri sendiri. Berusaha selagi daya untuk apa yang kita nak. Inspiring kan?


So disini, aku translatekan (English-BM) lirik lagu Zombie by The Cranberrie:


Another head hangs lowly
Satu lagi kepala tergantung (tunduk) rendah
Child is slowly taken
Seorang anak diambil perlahan
And the violence caused such silence
Dan kekerasan telah menyebabkan sunyi sepi
Who are we mistaken?
Siapa yang kita salahkan?

But you see, it's not me, it's not my family
Tapi kau tahu, bukan aku, bukan keluargaku
In your head, in your head they are fighting
Di benakmu, di benakmu, mereka berperang
With their tanks and their bombs
Dengan kereta kebal dan bom mereka
And their bombs and their guns
Dan bom serta senapang mereka
In your head, in your head, they are crying...
Di benakmu, di benakmu, mereka menangis

(Chorus)
In your head, in your head,
Di fikiranmu, di fikiranmu
Zombie, zombie, zombie,
Mayat hidup
Hey, hey, hey. What's in your head,
Hey, apa yang ada di kepalamu
In your head,
Di kepalamu
Zombie, zombie, zombie?
Mayat hidup?
Hey, hey, hey, hey, oh, dou, dou, dou, dou, dou...
*Ini bahasa alien, tak boleh translate

Another mother's breakin',
Seorang lagi ibu terluka
Heart is taking over
Hatinya merana
When the violence causes silence
Saat kekejaman menyebabkan keheningan
We must be mistaken
Kita pasti disalahkan
It's the same old theme since nineteen-sixteen.
Temanya (Situasinya) masih masih sama sejak 1916
In your head, in your head they're still fighting,
Di benakmu, di benakmu mereka masih berperang
With their tanks and their bombs
Dengan kereta kebal dan bom mereka
And their bombs and their guns
Dan bom serta senapang mereka
In your head, in your head, they are dying...
Di benakmu, di benakmu, mereka mati...

(Repeat Chorus)
Hey, hey, hey, hey, oh, oh, oh,
Oh, oh, oh, oh, hey, oh, ya, ya-a...

Musik dia, especially gitar sangat bestkan? Dah, jangan nak headbanging sangat. So, I'm done with my first challenge. Wehuuu..






sudah baca sila LIKE ye. SEND pada kawan juga boleh.

7 ribu komen:

miss wawa said...

Jemput singgah & komen sini : http://duniamisskepeng.blogspot.com/2014/09/september-giveaway-party-hosted-by-iola.html

budak said...

pawer r kak teja. baru day 1 dah mantop lagu dia. siap ade translation lyric. padu r kak. boleh tambah playlist lagu budak pasni :)
tak sabar nk tunggu lagu kak teja utk crush :) haha

budak said...

kak teja, mekaseh. haha. maap komen smpai duakali. bnyk kali dh dgr lagu zombie ni tp rini baru tau tajuk n penyayi dia. haha. sian nya budak. bnyk sgt lagu :)

Cikna said...

Bila kerja kat sek ren ni alamatnye sampai ke tua la dgr lagu "Bgn Pagi'.....;-)

Teja Evalea said...

@miss wawa baikkkkkk ^^V

@budak komen 8ratus kali pun takpe haha. nnt boleh check lagu orang lain tengok playlis diorg padu xpadu..

@Cikna oh cikna cekgu ke? hahaha comel, hari2 dgn lagu comel2 camni ^^V

Cik Mimie said...

One of my favaourite song jugak..:) zombi..zombie..zombie..:)

Yun Sing said...

Best ye? Nak dengar argh nanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...